Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krem kataloński 

krem deserowy

Crema catalana, czyli po prostu po polsku krem kataloński jest deserem bardzo tradycyjnym cenionym także coraz częściej w Polsce. Przepis nie jest skomplikowany, a więc nie trzeba go szukać w menu w jakiejś restauracji, ponieważ można go przyrządzić samodzielnie w domu. 

Składniki: 

  • 6 żółtek 
  • 200 g cukru 
  • 850 ml mleka krowiego 
  • 1 cytryna 
  • cynamon 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 

Sposób przygotowania: 

Żółtka i 150 g cukru rozcieramy w misce. 

Natomiast w rondelku musimy zagotować 750 ml mleka razem ze skórką cytrynową i cynamonem. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu przez kilka minut. 

Następnie wyjmujemy skórkę cytrynową, a mleko stopniowo wlewamy do miski, gdzie wcześniej zmieszaliśmy cukier i żółtka. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać. 

Teraz mąkę kukurydzianą należy rozmieszać z mlekiem, które zostało. Potem dolewamy do miski ze składnikami. Następnie wszystko przelewamy do garnka i podpalamy pod nim ogień. W momencie, gdy mleko zacznie już delikatnie wrzeć, wyłączamy ogień. Pamiętajmy, aby mleko cały czas mieszać. 

Przelewamy zawartość garnka do małych miseczek lub do jednej większej. Teraz krem musi wystygnąć i stężeć. 

No wierzch kremu sypiemy pozostały cukier. Powinien się skarmelizować, a więc wkładamy go na chwilę pod grill piekarnikowy. 

Powiązane posty