Wiele osób z pewnością ryżu nie kojarzy ze smakiem słodkim. Wystarczy jednak dodać składników, w których jest sporo cukru, aby uzyskać danie obiadowe, które na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom. Ten przepis jest do tego stopnia uwielbiany, że może wystąpić w roli nie tylko obiadu, ale także deseru. Wszystko dzięki jabłkom i śmietanie.
Składniki:
- cukier waniliowy
- ryż
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- cukier
- 1 kg jabłek antonówek
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy i wsypujemy do wrzącego mleka. Potem czekamy, aż całość się zagotuje. Następnie garnek wstawiamy do drugiego, ale większego z wrzącą wodą. Będziemy gotować pod przykryciem do momentu, aż ryż stanie się miękki.
Teraz żółtka oddzielamy od białek, po czym ubijamy je z cukrem. Potem dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy.
Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wsypujemy do niego tartą bułkę. Następnie umieszczamy połowę ryżu, a na górę kładziemy obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. (Jabłka należy przesypać cukrem waniliowym).
Teraz jabłka przykrywamy resztą ryżu. Na górę dodajemy natomiast ubitą pianę (ubijamy ją z białek z dodatkiem cukru).
W tym momencie naczynie żaroodporne można już wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Danie podajemy, póki jest ciepłe.