Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak z ananasem i sosem BBQ

Kurczak w marynacie z ananasa z sosem BBQ

Udka kurczaka w marynacie z ananasa i z dodatkiem soku z pomarańczy. Wyborny obiad na słodko. Musisz go spróbować!

Składniki

  • Kurczak podudzie – 6 szt.
  • Ananas – 0,5 szt.
  • Papryczka chili czerwona – 2 szt.
  • Pomarańcza – 2 szt.
  • Olej – 1 łyżka
  • Sos barbecue – 125 ml
  • Syrop z agawy – 1 łyżka
  • Szczypior cebuli – 24 g
  • Kolendra świeża – 1 łyżka
  • Papryka mielona słodka – 0,5 łyżeczki
  • Papryka wędzona mielona – 0,25 łyżeczki
  • Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
  • Sól – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

Na początek włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 200 oC. W tym czasie mięso posypujemy papryką, solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso do momentu uzyskania złocistej barwy. Następnie kurczaka przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni podgrzewamy sos BBQ, syrop z agawy i sok z pomarańczy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy pokrojonego w plastry (i oczywiście obranego) ananasa. Smażymy wszystko przez kilka minut, po czym dodajemy kurczaka. Patelnię z daniem wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem obiadu, mięso ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i papryczkami chili.

Powiązane posty