Udka kurczaka w marynacie z ananasa i z dodatkiem soku z pomarańczy. Wyborny obiad na słodko. Musisz go spróbować!
Składniki
- Kurczak podudzie – 6 szt.
- Ananas – 0,5 szt.
- Papryczka chili czerwona – 2 szt.
- Pomarańcza – 2 szt.
- Olej – 1 łyżka
- Sos barbecue – 125 ml
- Syrop z agawy – 1 łyżka
- Szczypior cebuli – 24 g
- Kolendra świeża – 1 łyżka
- Papryka mielona słodka – 0,5 łyżeczki
- Papryka wędzona mielona – 0,25 łyżeczki
- Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
- Sól – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie
Na początek włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 200 oC. W tym czasie mięso posypujemy papryką, solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso do momentu uzyskania złocistej barwy. Następnie kurczaka przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podgrzewamy sos BBQ, syrop z agawy i sok z pomarańczy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy pokrojonego w plastry (i oczywiście obranego) ananasa. Smażymy wszystko przez kilka minut, po czym dodajemy kurczaka. Patelnię z daniem wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem obiadu, mięso ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i papryczkami chili.