Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka fattoush

Sałatka fattoush

Lekka sałatka fattoush z kulkami sera labneh jest prosta do przygotowania. Potrzebujesz na to maksymalnie 20 minut. A smak? Ten jest rewelacyjny. Niesamowity aromat orzeźwiającej sałatki zachwyci każdego smakosza.

Składniki

  • Chlebek pita – 5 szt.
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sałata rzymska – 1 szt.
  • Ser labneh – 225 g
  • Pomidor czerwony – 2 szt.
  • Ogórek – 1 szt.
  • Cebula czerwona – 1 szt.
  • Rzodkiewka – 80 g
  • Mięta świeża – 1 garść
  • Pesto – 2 łyżki
  • Oregano suszone – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz czarny – do smaku

Dressing

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Syrop klonowy – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka

Przygotowanie

Chlebki skropione oliwą i posypane solą podsmażamy na patelni. Następnie kroimy je w ćwiartki. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na dressing.

Kulki sera labneh wyciągamy z zalewy. Do osobnych miseczek przekładamy oregano i pesto. Kulki sera zanurzamy na przemian w oregano i pesto w taki sposób, żeby labneh pokrył się oboma składnikami. Następnie sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w półtalarki i wraz z sałatą i pomidorami przekładamy do salaterki.

Do salaterki dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Teraz uzupełniamy sałatkę o wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki dekorujemy listkami mięty.

Powiązane posty