Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kompot z czereśni 

kompot czereśniowy

Nie ma nic lepszego niż kompot wypijany po obiedzie, który poprawia trawienie. Domowej roboty napój będzie też wspaniale chłodząco działać na organizm w cieplejsze dni. A ten z czereśni jest rzeczywiście wyjątkowo smaczny. 

Składniki: 

  • 1 kg czereśni 
  • pół szklanki cukru 
  • opcjonalnie: sok z połówki cytryny 

Sposób przygotowania: 

Wlewamy do garnka litr wody, a następnie dodajemy umyte wydrylowane czereśnie. Pamiętajmy, aby usunąć ogonki. Zaczynamy gotować. Od momentu wrzenia, gotujemy jeszcze przez pół godziny. 

Po tym czasie słodzimy, ale lepiej nie wykorzystywać naraz całej porcji cukru. W zależności od własnych preferencji lepiej jest regulować słodkość kompotu. Natomiast osoby, które preferują raczej napoje w stylu light, mogą, zamiast cukru użyć słodzika. 

Teraz kompot przelewamy do słoika. Można go też od razu podawać albo wcześniej wychłodzić. 

W sytuacji natomiast, gdy wolimy jednak bardziej oryginalne smaki, możemy dodać jeszcze sok z połówki cytryny. 

Powiązane posty