Frytki to niezastąpiona przekąska na każdą okazję. Można je przygotować jako poczęstunek na imprezę, lekką kolację czy dodatek do rodzinnego seansu filmowego w domu. Ten prosty przepis kulinarny pomoże Ci przygotować najlepsze frytki.
Frytki
- frytki mrożone – 300 g
- papryka mielona słodka – 1 łyżeczka
- sól – 0,5 łyżeczki
Sos serowy
- masło – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 1 łyżeczka
- ser cheddar – 100 g
- śmietana 30% – 150 ml
- gałka muszkatołowa – 0,25 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz czarny – do smaku
Dodatkowo
- cebula dymka – 2 łyżki
- papryczka chili czerwona – 1 szt.
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 220 oC. Frytki równomiernie wykładamy na blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 10 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy solą oraz papryką w proszku.
W czasie gdy pieką się frytki, my zajmujemy się sosem. Ścieramy ser na grubych oczkach tarki, a w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i mieszamy całość przez minutę. Gdy pojawi się jasna zasmażka, stopniowo wlewamy śmietanę, cały czas przy tym mieszając. Doprowadzamy całość do wrzenia, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy starty ser cheddar, sól oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy jeszcze chwilę.
Frytki podzielone na porcje polewamy przygotowanym sosem serowym. Całość posypujemy posiekaną cebulą i papryczką chili.