Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos z suszonych grzybów

Sos z suszonych grzybów

Jak przygotować sos z suszonych grzybów? Na szczęście znamy odpowiedź na to pytanie. Będziesz potrzebować kilka podstawowych rzeczy i ok. 1 godziny czasu. Efekt, jaki osiągniesz, będzie naprawdę znakomity. Przygotuj sos grzybowy pasujący do każdego mięsnego dania!

Składniki

  • Bulion drobiowy – 500 ml
  • Woda – 300 ml
  • Grzyby suszone – 300 g
  • Śmietana 12% – 200 ml
  • Natka pietruszki – 0,33 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Ząbek czosnku – 2 szt.
  • Masło – 40 g
  • Mąka pszenna – 20 g
  • Sól – 1,5 g
  • Pieprz czarny – 1 g

Przygotowanie

Suszone grzyby wkładamy do miski z wrzątkiem. Przykrywamy je i odstawiamy na bok na ok. 40 minut. Po tym czasie je odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy przy tym, żeby nie wylewać wody po grzybach.

Rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy do niego posiekany czosnek i cebulę. Warzywa muszą się zeszklić. Następnie dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Ostatecznie powinna powstać w rondelku złocista masa. Kiedy już ją przygotujemy, dolewamy do niej ok. 100 ml bulionu i dokładnie mieszamy. Kiedy bulion delikatnie zgęstnieje, dolewamy kolejne 100 ml – i tak aż do wykorzystania całego bulionu drobiowego.

Na koniec do gotującego się sosu dodajemy grzyby i wodę, która pozostała po ich namaczaniu. Sos grzybowy gotujemy jeszcze przez ok. 4 minuty na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.

Po upływie tego czasu dodajemy poszatkowaną pietruszkę i gotujemy jeszcze 3 minut – robimy to tylko wtedy, gdy chcemy od razu wykorzystać sos (tego samego dnia). Jeśli chcemy zawekować sos w słoiku, to pomijamy etap z pietruszką.

Tak przygotowany sos (jeśli nie dodawaliśmy pietruszki) jest zdatny do spożycia jeszcze przez 7 dni (przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce). Jeśli dodaliśmy pietruszkę – najlepiej będzie zużyć go tego samego dnia.

Powiązane posty