Lody kokosowo-jogurtowe z kawałkami czekolady to doskonała propozycja na gorące dni. Jak zrobić domowe lody?
Składniki
- Jogurt grecki – 400 g
- Mleko kokosowe – 400 g (1 puszka)
- Cukier puder – 5 łyżek
- Syrop klonowy – 4 łyżki
- Czekolada – 100 g
Przygotowanie
Mieszamy jogurt grecki z mlekiem kokosowym, cukrem i syropem klonowym, aż uzyskamy gładką masę. Możemy użyć miksera na małych obrotach, łyżki lub rózgi. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę.
Jeśli posiadamy sorbetierę, wkładamy do niej schłodzoną masę (minimum przez 24 godziny) i miksujemy przez około 10 minut, aż masa się zmrozi. Następnie przekładamy masę do zamrażarki na kolejną godzinę. Lody są gotowe do podania.
Jeśli nie mamy sorbetiery, wkładamy masę do zamrażarki na około 5 godzin, co pół godziny dokładnie mieszając masę, aby uniknąć tworzenia się kryształków lodu i uzyskać aksamitną konsystencję. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę do masy.