Pyszna, wegetariańska zupa ze szpinakiem, pełna warzyw takich jak ziemniaki, marchewka i por. Z dodatkiem serka topionego, podawana z jajkiem na twardo.
Składniki
- oliwa – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
- cebula – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- ziemniaki – 3 sztuki
- bulion jarzynowy – 1 litr
- listek laurowy – 1 sztuka
- ziele angielskie – 1 sztuka
- serek topiony – 100 g
- szpinak – 100 g
- jajka – 4 sztuki
Przygotowanie
W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę i masło, po czym zeszklamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Odcinamy zielone liście pora, a białą i jasnozieloną część przekrawamy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Dodajemy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy przez około 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
Dodajemy obraną i startą marchewkę, kontynuując smażenie przez kolejne 2 minuty.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy przez następne 2 minuty, co chwilę mieszając.
Wlewamy gorący bulion, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, a następnie zagotowujemy. Przykrywamy garnek i gotujemy przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy serek topiony do zupy i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy umyty szpinak i mieszamy, aby szpinak zanurzył się w zupie.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.