Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

Pyszna, wegetariańska zupa ze szpinakiem, pełna warzyw takich jak ziemniaki, marchewka i por. Z dodatkiem serka topionego, podawana z jajkiem na twardo.

Składniki

  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • por – 1 sztuka
  • marchewka – 1 sztuka
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • bulion jarzynowy – 1 litr
  • listek laurowy – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 1 sztuka
  • serek topiony – 100 g
  • szpinak – 100 g
  • jajka – 4 sztuki

Przygotowanie

W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę i masło, po czym zeszklamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Odcinamy zielone liście pora, a białą i jasnozieloną część przekrawamy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Dodajemy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy przez około 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

Dodajemy obraną i startą marchewkę, kontynuując smażenie przez kolejne 2 minuty.

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy przez następne 2 minuty, co chwilę mieszając.

Wlewamy gorący bulion, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, a następnie zagotowujemy. Przykrywamy garnek i gotujemy przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy serek topiony do zupy i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy umyty szpinak i mieszamy, aby szpinak zanurzył się w zupie.

Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Powiązane posty