Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Korzenna zupa dyniowa

Korzenna zupa dyniowa

Przepis, który musi znać każdy. Idealna o każdej porze roku, choć najlepiej wpasowuje się w jesienny klimat. Znakomity pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • Dynia hokkaido – 500 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchew – 80 g
  • Ząbek czosnku – 2 szt.
  • Masło – 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Curry – 1 łyżeczka
  • Imbir mielony – 0,5 łyżeczki
  • Cynamon – 0,5 łyżeczki
  • Goździki mielone – 0,25 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona – 0,25 łyżeczki
  • Bulion warzywny – 720 ml
  • Śmietanka kokosowa – 100 ml
  • Sól – 2 szczypty
  • Pieprz czarny – 1 szczypta

Przygotowanie

Siekamy czosnek i cebulę, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie w garnku rozpuszczamy masło i podgrzewamy oliwę. Warzywa smażymy przez ok. 5 minut. W tym czasie obieramy dynię i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do warzyw w garnku i smażymy kolejne 5 minut.

Teraz doprawiamy zawartość garnka curry, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i cynamonem. Wszystko razem podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Teraz zalewamy całość bulionem. Zakrywamy pokrywką i gotujemy zupę przez ok. 25 minut. Po tym czasie wykorzystujemy ręczny blender, żeby uzyskać gładki krem w garnku.

Następnie dodajemy do garnka śmietankę kokosową i dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Powiązane posty