Przepis, który musi znać każdy. Idealna o każdej porze roku, choć najlepiej wpasowuje się w jesienny klimat. Znakomity pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Składniki
- Dynia hokkaido – 500 g
- Cebula – 1 szt.
- Marchew – 80 g
- Ząbek czosnku – 2 szt.
- Masło – 3 łyżki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Curry – 1 łyżeczka
- Imbir mielony – 0,5 łyżeczki
- Cynamon – 0,5 łyżeczki
- Goździki mielone – 0,25 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa mielona – 0,25 łyżeczki
- Bulion warzywny – 720 ml
- Śmietanka kokosowa – 100 ml
- Sól – 2 szczypty
- Pieprz czarny – 1 szczypta
Przygotowanie
Siekamy czosnek i cebulę, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie w garnku rozpuszczamy masło i podgrzewamy oliwę. Warzywa smażymy przez ok. 5 minut. W tym czasie obieramy dynię i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do warzyw w garnku i smażymy kolejne 5 minut.
Teraz doprawiamy zawartość garnka curry, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i cynamonem. Wszystko razem podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Teraz zalewamy całość bulionem. Zakrywamy pokrywką i gotujemy zupę przez ok. 25 minut. Po tym czasie wykorzystujemy ręczny blender, żeby uzyskać gładki krem w garnku.
Następnie dodajemy do garnka śmietankę kokosową i dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.