Jajka faszerowane z pieczarkami są znakomitym posiłkiem, który doskonale sprawdza się na śniadanie i kolację. Może być również uzupełnieniem obiadu. Pyszna potrawa zniknie z talerza w zaledwie kilka chwil. Jajka faszerowane z pieczarkami zachwycą każdego smakosza, a przy tym można je przygotować wyjątkowo szybko i tanio.
Składniki:
– Jajka (8 sztuk)
– Papryka czerwona (1 sztuka)
– Cebula (1 sztuka)
– Pieczarki (350 g)
– Majonez (2 łyżki)
– Drobno posiekany szczypiorek (3 łyżki)
– Olej roślinny (do smażenia)
– Sól (szczypta)
– Pieprz ziołowy (szczypta)
Przygotowanie:
Jajka faszerowane z pieczarkami wymagają idealnego ugotowania jajek na twardo. W tym celu musimy je gotować około 9 minut. Dobrym pomysłem jest ugotowanie większej ilości jajek. Pozwoli to uchronić się przed sytuacją, gdy jajko pęknie i nie będzie nadawało się do faszerowania. W celu idealnego przygotowania dania musimy umieścić jajka w garnku z zimną wodą, a następnie nastawić palnik. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy delikatnie ogień i odliczamy 9 minut. Po wyjęciu ich z wody czekamy, aż ostygną i obieramy je ze skorupek.
Następnie przechodzimy do przygotowania farszu. W tym celu myjemy warzywa, a pieczarki i cebulę obieramy. W kolejnym kroku rozgrzewamy olej na patelni, siekamy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją na patelnię. Kiedy cebula smaży się na małym ogniu, drobno siekamy paprykę (pamiętamy przy tym o usunięciu pestek) i dodajemy do cebuli. Następnie przechodzimy do siekania pieczarek, które również nakładamy na patelnię. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Farsz smażymy przez około 15 minut.
Na koniec kroimy jajka na połówki (pionowo). Żółtka kruszymy i dodajemy do stygnącego farszu, a następnie dodajemy do niego majonez. Teraz pozostaje nam jedynie nałożyć farsz do połówek jajek. Gotowe jajka faszerowane z pieczarkami możemy przyozdobić odrobiną majonezu i odrobiną siekanego szczypiorku.