Znakomity dodatek do większości posiłków, a w szczególności do ryby. Sałatka z ogórków jest prosta w przygotowaniu i wystarczy poświęcić na nią kilkanaście minut. Efekt jednak zachwyci i z pewnością zasmakuje wszystkim biesiadnikom.
Składniki:
– Ogórki (4 sztuki)
– Sok z cytryny (1 łyżka)
– Koper świeży (½ pęczka)
– Czosnek (1 ząbek)
– Oliwa (2 łyżki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zajmujemy się ogórkami, które kroimy na cienkie plasterki (w poprzek). Następnie drobno siekamy świeży koperek i tak samo postępujemy z obranym czosnkiem. Wszystko przekładamy do wspólnej miski i dokładnie mieszamy.
Na koniec do powstałej sałatki z ogórków dosypujemy soli i pieprzu, a całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na bok na kilkanaście minut, żeby smaki dobrze się przeniknęły. Po tym czasie pyszny dodatek do obiadu jest gotowy do podania.
Sałatka z ogórków wybornie smakuje w połączeniu ze smażoną lub pieczoną rybą. Jest to popularny dodatek w Polsce, który każdy może z łatwością przygotować.