Przepis fit, który zasmakuje nie tylko wegetarianom. Przygotowanie pysznych cynamonowych placuszków owsianych zajmuje zaledwie 10 minut. W tym czasie stworzymy prawdziwe dzieło kulinarne, które jest zdrowe i smaczne. Placki owsiane można jeść na śniadanie lub jako lekką kolację.
Składniki:
– Jajko (1 sztuka)
– Płatki owsiane błyskawiczne (6 łyżek)
– Miód (1 łyżka)
– Oliwa (1 łyżeczka)
– Cynamon (¼ łyżeczki)
– Cukier puder
Przygotowanie:
Na początek wsypujemy wszystkie składniki (poza oliwą i cukrem pudrem) do miski. Następnie bardzo dokładnie mieszamy je, aż do momentu, gdy skutecznie połączą się ze sobą. W drugim kroku rozgrzewamy oliwę na patelni. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, przekładamy na niego powstałą masę w dwóch porcjach (tak, żeby nie stykały się ze sobą, co pozwoli zrobić dwa placki). Można to zrobić na nieco większej patelni. Jeśli nie zmieszczą się na niej dwa osobne placki, można osmażyć je jeden po drugim lub zrobić 1 większy placek, który po nałożeniu na talerze przetnie się na pół.
Placki owsiane smażymy na małym ogniu do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Tak przygotowany posiłek przekładamy na talerz i delikatnie posypujemy cukrem pudrem. Śniadanie lub kolacja są gotowe do podania. Na koniec pozostaje jedynie delektować się pysznym posiłkiem, które powstało w zaledwie kilka minut.