Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Aperol na ciepło 

aperol

Czy wszystkie drinki muszą być schłodzony lub mają w nich pływać kostki lodu? Bynajmniej, a przykładem jest grzany aperol. To rozgrzewający drink, który dzięki składnikom stworzy niezapomnianą kompozycję smakową. Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach w chłodny wieczór, ta receptura będzie jak znalazł. 

Składniki:

  • 2 porcje 
  • 125 ml Aperola 
  • 375 ml białego wina 
  • 125 ml soku jabłkowego 
  • 2 laski cynamonu 
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 6 goździków 
  • 4 plasterki obranego imbiru 
  • 1/2 pomarańczy 
  • gałązka rozmarynu (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

Wlewamy do niego aperol, sok jabłkowy i wino. Dodajemy także cynamon, goździki, anyż oraz plasterki obranego imbiru. Taką miksturę podgrzewamy na średnim ogniu do momentu, aż napój stanie się gorący. Ma to być konkretnie mniej więcej 70-80°C. 

Aby nie tracić czasu podczas podgrzewania, kroimy 2 plastry pomarańczy. Należy je przekroić na pół i włożyć do szklanek albo specjalnych kieliszków przeznaczonych do drinków. Resztkę pomarańczy jednak nie marnujemy. Wyciskamy je do rondelka. 

Aperol jest gotowy i można go przelewać do kieliszków. Jeżeli mamy ochotę, można jeszcze uda udekorować drink gałązką rozmarynu. 

Powiązane posty