Pomysłowość, jeżeli chodzi o przygotowywanie drinków, nie ma żadnych granic. A szczególnie mamy ochotę na coś oryginalnego, gdy jest lato i jest więcej okazji do imprez w plenerze lub w ogrodzie. Doskonałą propozycją będzie drink bananowo-czekoladowy z dodatkiem rumu. Nie tylko świetnie smakuje, ale ma także wspaniały kolor.
Składniki:
- 2 banany
- 30 g cukru brązowego
- mielone chili
- 400 ml mleka
- 60 ml rumu
- Lód
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g czekolady deserowej
Dekoracja:
- banan
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy posiekać czekoladę, ale drobno. Potem przekładamy ją do wysokiego naczynia. Śmietanę natomiast musimy zagotować razem z cukrem. Gdy już się gotuje, zalewamy ją czekoladą, a następnie mieszamy bardzo dokładnie do momentu roztopienia. Potem studzimy, po czym umieszczamy w lodówce.
Banany należy obrać i dodać do śmietany z czekoladą. Dodajemy również mleko. Teraz miksujemy wszystkie składniki do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy rum i znów mieszamy. Dodajmy także chili.
Do specjalnych wysokich szklanek do drinków wrzucamy kostki lodu i zalewamy przygotowanym koktajlem. Na koniec wykonujemy jeszcze dekorację bananem.