Czy wszystkie drinki muszą być schłodzony lub mają w nich pływać kostki lodu? Bynajmniej, a przykładem jest grzany aperol. To rozgrzewający drink, który dzięki składnikom stworzy niezapomnianą kompozycję smakową. Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach w chłodny wieczór, ta receptura będzie jak znalazł.
Składniki:
- 2 porcje
- 125 ml Aperola
- 375 ml białego wina
- 125 ml soku jabłkowego
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 6 goździków
- 4 plasterki obranego imbiru
- 1/2 pomarańczy
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wlewamy do niego aperol, sok jabłkowy i wino. Dodajemy także cynamon, goździki, anyż oraz plasterki obranego imbiru. Taką miksturę podgrzewamy na średnim ogniu do momentu, aż napój stanie się gorący. Ma to być konkretnie mniej więcej 70-80°C.
Aby nie tracić czasu podczas podgrzewania, kroimy 2 plastry pomarańczy. Należy je przekroić na pół i włożyć do szklanek albo specjalnych kieliszków przeznaczonych do drinków. Resztkę pomarańczy jednak nie marnujemy. Wyciskamy je do rondelka.
Aperol jest gotowy i można go przelewać do kieliszków. Jeżeli mamy ochotę, można jeszcze uda udekorować drink gałązką rozmarynu.