Znakomite ciasto marchewkowe jest doskonałym wyborem dla każdego, kto w szybki i przyjemny sposób chce zrobić pyszny deser dla całej rodziny. Całość zajmuje zaledwie 90 minut i jest wyjątkowo prosta do przygotowania. Każdy zdoła zrobić pyszne ciasto, którego wszyscy z rozkoszą skosztują..
Składniki:
– Mąka pszenna (300 g)
– Olej rzepakowy (350 g)
– Starta marchew (350 g)
– Biały cukier (150 g)
– Brązowy cukier (100 g)
– Posiekane orzechy (150 g)
– Śmietana Łaciata 18% (300 g)
– Cukier puder (2 łyżki)
– Sok z cytryny (2 łyżeczki)
– Cynamon (2 łyżeczki)
– Sól (½ łyżeczki)
– Proszek do pieczenia (2 ½ łyżeczki)
– Jajko (5 sztuk)
– Kardamon (szczypta)
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy włączyć piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 175 oC. Następnie formę keksową starannie wykładamy papierem do pieczenia. Powinna mieć około 24 cm długości.
Do jednej miski wsypujemy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy cukier biały i brązowy oraz olej. W kolejnym kroku powoli dodajemy jajka (jedno po drugim), a następnie, nie przestając mieszać, dodajemy suche składniki z pierwszej miski. Na koniec dokładamy marchew i orzechy. Mieszamy aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy na około 70 minut do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
W czasie, kiedy ciasto powoli piecze się w piekarniku, schłodzoną śmietanę ubijamy w misce za pomocą robota kuchennego. Do powstającej masy powoli dodajemy cukier puder, sok z cytryny i na końcu kardamon. Przygotowany w ten sposób krem nakładamy na wierzch ostudzonego ciasta marchewkowego.