Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowym

Znakomity deser, który sprawdzi się przy każdej okazji. Babeczki cynamonowe są dość łatwe w przygotowaniu, chociaż trzeba poświęcić na to około godziny oraz 40 minut na pieczenie. Jednak efekt będzie oszałamiający i z pewnością stanie się dumą gospodyni.

Składniki:
– Mąka pszenna (180 g)
– Cukier (50 g)
– Mielone migdały (40 g)
– Miód (50 g)
– Jajko (1 sztuka)
– Mleko (160 ml)
– Olej (70 ml)
– Cynamon (2 łyżeczki)
– Soda oczyszczona (½ łyżeczki)
– Proszek do pieczenia (1 ½ łyżeczki)
– Mascarpone (100 g)
– Cukier puder (1 łyżeczka)
– Śmietana 36% (100 g)

Dodatkowo na karmel kawowy:
– Śmietana 36% (80 g)
– Kawa mielona (1 łyżeczka)
– Drobny cukier (100 g)
– Masło w temperaturze pokojowej (20 g)

Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich łączymy miód, jajko, olej i mleko. W drugiej mieszamy migdały, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon. Zawartość drugiej miski (suche składniki) powoli przekładamy do pierwszej miski i nieustannie mieszamy rózgą kuchenną. Wszystko musi dokładnie się połączyć i stworzyć jednolitą masę.
Foremki na ciasto smarujemy olejem i delikatnie posypujemy mąką. Następnie przekładamy do nich przygotowaną masę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 oC i czekamy 35 minut.
Jeśli decydujemy się również na zrobienie karmelu kawowego, to teraz przychodzi na to pora. Cukier podgrzewamy na patelni z grubym dnem. W osobnym rondelku podgrzewamy śmietanę (80 g) z kawą. Kiedy cukier się rozpuści, przelewamy do niego masę z rondelka, przecedzając ją przez drobne sitko. Na koniec dodajemy masło, a po połączeniu się składników odstawiamy patelnię do ostygnięcia.
Po upływie 35 minut wyjmujemy babeczki z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Następnie mieszamy pozostałą śmietanę, mascarpone i cukier puder aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Przyozdabiamy nim ostudzone babeczki. Opcjonalnie możemy polać całość kawowym karmelem, jeśli zdecydowaliśmy się na jego przygotowanie.

Powiązane posty