Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Batoniki kokosowe 

ciasto

Świetnie wszystkim znane i uwielbiane kokosowe batoniki bounty to smakołyk, po jaki chwytają czasami dzieci, ale także dorośli. A gdyby tak przygotować własną wersję i to bez cukru? Dlatego właśnie podajemy poniższy przepis. 

Składniki: 

Spód: 

  • 120 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g herbatników 
  • 40 g roztopionego oleju kokosowego 
  • masa kokosowa: 
  • 250 g jogurtu greckiego light 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka miodu 

Polewa czekoladowa: 

  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 

Sposób przygotowania: 

Mielimy herbatniki, a następnie mieszamy z pokawałkowaną czekoladą i kokosowym olejem. 

Potrzebujemy papieru do pieczenia. Użyjemy ,aby wyłożyć niedużą formę. Następnie przekładamy masę czekoladową i wyrównujemy. Potem wstawiamy do lodówki. 

Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy wiórki kokosowe. Wlewamy miód i wszystko razem mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. 

Na czekoladowy spód wykładamy masę kokosową i wyrównujemy. Następnie wstawiamy do lodówki. 

Bierzemy czekoladę i roztapiamy w kąpieli wodnej. Teraz mieszamy z olejem kokosowym. Przelewamy na masę kokosową. Trzeba całość wyrównać i ponownie wstawić do lodówki. Tam musi stać przez minimum 1 godzinę. 

Po tym czasie smakołyk można już kroić równe porcje. Będzie to świetna słodka przekąska lub deser. 

Powiązane posty