Ten przepis jest idealny, jeżeli nie chcecie marnować czerstwego pieczywa. Receptura inspirowana jest kuchnią francuską. Takiego słodkiego śniadania z pewnością nie zapomnicie. Poza tym może to być wspaniała propozycja przygotowania smakowitych przekąsek.
Składniki:
syrop pomarańczowy:
- 125 ml soku pomarańczowego
- 60 ml wody
- 50 g cukru
- 1 pomarańcza
krem frangipane:
- 120 g masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 120 g migdałów mielonych
dodatkowo:
- 8 kromek chleba tostowego
- 300 g rabarbaru
- 4 łyżki migdałów (płatki)
Sposób przygotowania:
Pamiętajmy, aby wcześniej wyjąć masło z lodówki. Podczas używania powinno być miękkie.
Na początek przygotowujemy syrop pomarańczowy. Pomarańcze musimy dokładnie umyć i zetrzeć skórkę. Składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niedużym ogniu. Czekamy, aż syrop się zagotuje.
Teraz masło musimy utrzeć z cukrem, wykorzystując mikser. Miksujemy przez mniej więcej 5 minut do momentu, aż powstanie puszysty krem. Podczas miksowania dodajemy rozbełtane jajko i mielone migdały. Konsystencja powinna przypominać pastę.
Blachę musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb tostowy układamy na blaszce. Kromki smarujemy syropem pomarańczowym. Na górę wykładamy krem frangipane i rabarbar pokrojony w kostkę. Sypiemy płatki migdałów, po czym pieczemy przez mniej więcej 25 minut. Krem powinien się zarumienić.
Po tym czasie bostocki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed podaniem.