Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bostock z rabarbarem 

Bostock z rabarbarem 

Ten przepis jest idealny, jeżeli nie chcecie marnować czerstwego pieczywa. Receptura inspirowana jest kuchnią francuską. Takiego słodkiego śniadania z pewnością nie zapomnicie. Poza tym może to być wspaniała propozycja przygotowania smakowitych przekąsek. 

Składniki: 

syrop pomarańczowy: 

  • 125 ml soku pomarańczowego 
  • 60 ml wody 
  • 50 g cukru 
  • 1 pomarańcza 

krem frangipane: 

  • 120 g masła 
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 1 jajko 
  • 120 g migdałów mielonych 

dodatkowo: 

  • 8 kromek chleba tostowego 
  • 300 g rabarbaru 
  • 4 łyżki migdałów (płatki) 

Sposób przygotowania: 

Pamiętajmy, aby wcześniej wyjąć masło z lodówki. Podczas używania powinno być miękkie. 

Na początek przygotowujemy syrop pomarańczowy. Pomarańcze musimy dokładnie umyć i zetrzeć skórkę. Składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niedużym ogniu. Czekamy, aż syrop się zagotuje. 

Teraz masło musimy utrzeć z cukrem, wykorzystując mikser. Miksujemy przez mniej więcej 5 minut do momentu, aż powstanie puszysty krem. Podczas miksowania dodajemy rozbełtane jajko i mielone migdały. Konsystencja powinna przypominać pastę. 

Blachę musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb tostowy układamy na blaszce. Kromki smarujemy syropem pomarańczowym. Na górę wykładamy krem frangipane i rabarbar pokrojony w kostkę. Sypiemy płatki migdałów, po czym pieczemy przez mniej więcej 25 minut. Krem powinien się zarumienić. 

Po tym czasie bostocki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed podaniem.

Powiązane posty