Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Domowy pasztet wieprzowy 

Domowy pasztet wieprzowy 

Wieprzowy pasztet to prawdziwie polska tradycyjna potrawa. Zwykle przygotowywany jest z okazji świąt, ale przecież można go przyrządzić nie tylko na specjalną okazję. Będzie na pewno zdrowszy i smaczniejszy w porównaniu do pasztetów, które kupujemy w marketach. 

Składniki: 

  • 500 g mięsa wieprzowego – łopatka 
  • 300 g wieprzowej wątróbki 
  • 80 ml mleka 
  • 60 g bułki tartej 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka 
  • 30 g masła 
  • Sól 
  • papryka mielona słodka 
  • Czarny pieprz 
  • gałka muszkatołowa 
  • suszony majeranek 

Sposób przygotowania: 

Wcześniej rozgrzejemy piekarnik do temperatury do 175 ° C. 

Mięso musimy oczyścić ze wszystkich przerostów i żyłek. Następnie wkładamy do durszlaka. Wkładamy także wątróbkę i dokładnie myjemy pod bieżącą chłodną wodą. Potem odstawiamy mięso do przeschnięcia. 

Czosnek i cebulę musimy obrać z łupin i pokroić na malutkie kawałki. 

Mięso także pokroimy na kawałki, dzięki czemu szybciej się ugotuje. Wkładamy je do garnka razem z podrobami, a potem zalewamy osoloną wodą. Dodajmy jeszcze czosnek, cebulę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy. 

Teraz łopatkę i podroby mielimy w maszynce do mielenia mięsa tak, aby powstała gładka masa. 

Następnie mieszamy masę razem z jajkami, mlekiem, masłem i bułką tartą. Dodajemy także resztę przypraw. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki na pasztet, po czym wyrównujemy. 

Pozostaje formę umieścić w piekarniku. Pieczemy przez mniej więcej półtorej godziny. Po tym czasie ostudzamy przy otwartym piekarniku. 

Powiązane posty