Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Brzoskwinie zapiekane z kruszonką

Brzoskwinie zapiekane z kruszonką

Z dodatkiem orzechów jest to wyjątkowo aromatyczny i zdrowy deser.

Składniki:

  • Brzoskwinie – 5
  • Mąka pszenna (lub ryżowa) – 3 łyżki
  • Cukier trzcinowy – 5 łyżek
  • Cynamon – 1/3 łyżeczki
  • Orzechy włoskie lub pekan – 1/2 szklanki
  • Masło lub olej kokosowy – 2 łyżki
  • Błyskawiczne płatki owsiane – 1/3 szklanki

Do podania:

  • Lody waniliowe
  • Jogurt

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Brzoskwinie przecinamy na połówki i usuwamy z nich pestki. W miejscu, gdzie była pestka, wybieramy małą łyżeczką odrobinę miąższu, żeby powiększyć wgłębienie. Brzoskwinie układamy w naczyniu żaroodpornym.

Teraz do miski wsypujemy cynamon, cukier, mąkę i posiekane orzechy. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i płatki owsiane. Ręcznie wyrabiamy ciasto (ewentualnie mikserem na niskich obrotach). Tak przygotowane nadzienie wkładamy w zagłębienia w brzoskwiniach. Pieczemy je przez ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku.

Pieczone brzoskwinie z kruszonką podajemy z dodatkiem jogurtu lub lodów waniliowych.

Powiązane posty