Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Budyniowy deser z serkiem mascarpone 

Budyniowy deser z serkiem mascarpone

Czym byłby niedzielny obiad bez estetycznie przygotowanego i smaczne deseru? Są jednak takie przepisy, które na pewno będziemy chcieli wprowadzić do codziennego menu. Przykładem jest właśnie ten budyniowy deser z serkiem mascarpone i musem. Połączenie kwaskowatych owoców z budyniem zagwarantuje świetny smakowy kontrast, co może przekonać do deserów osoby, które niekoniecznie przepadają za słodkościami. 

Składniki: 

  • 1 opakowanie ulubionego budyniu. Może to być budyń kokosowy, śmietankowy lub waniliowy 
  • 250 g serka mascarpone  
  • 100 g czerwonych porzeczek  
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
  • 100 ml śmietanki 36% – powinna być dobrze schłodzona 
  • 50 g świeżych owoców 
  • 3 łyżki cukru pudru 

Sposób przygotowania: 

Najpierw przygotujemy pożyczkowy mus. W pierwszej kolejności musimy więc umyć i obrać porzeczki. Następnie dodajemy wybraną galaretkę i 2 łyżki cukru pudru. 

Do miseczek deserowych, pucharków albo specjalnych kieliszków wkładamy warstwę musu. Następnie przygotowujemy porcję preferowanego budyniu i czekamy do momentu, aż ostygnie. Potem dopiero zalewamy budyniem mus. 

Kolejną warstwą będą owoce z kremem, który wykonamy, wykorzystując serek mascarpone. Najpierw więc serek mascarpone musimy ubić razem ze śmietanką. Potem dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Im więcej dodamy śmietanki, tym lżejszy będzie krem i bardziej puszysty. 

Na koniec deser dekorujemy świeżymi owocami.

Powiązane posty