Prosty przepis na naprawdę dobre bułeczki czosnkowe. Upiecz świeże pieczywo, które zniewala smakiem.
Składniki
Ciasto na bułeczki
- Mąka chlebowa typu 750 – 500 g
- Mleko – 300 ml
- Masło – 30 g
- Drożdże świeże – 8 g
- Cukier – 5 g
- Sól – 3 g
Dodatkowo
- Jajko – 1 szt.
- Ser gouda – 60 g
Nadzienie
- Masło – 60 g
- Czosnek główka – 6 ząbków
- Natka pietruszki – 0,3 pęczka
Przygotowanie
Masło delikatnie podgrzewamy, żeby było płynne, ale nie dopuszczamy do jego zagotowania. Odstawiamy je do ostygnięcia i jednocześnie nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 185 oC. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury.
Teraz przechodzimy do właściwego przepisu. Świeże drożdże kruszymy i mieszamy ze 150 ml mleka i cukrem. Odstawiamy na jakiś czas na bok. W tym czasie w osobnej dużej misce łączymy mąkę, sól, resztę mleka i przygotowany zaczyn (po kilkunastu minutach). Po chwili dodajemy letnie mleko z rondelka i płynne masło. Całość ręcznie wyrabiamy. Po kilku minutach formujemy z niego kulę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy z nich kulki i delikatnie je spłaszczamy. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do osobnej miski wkładamy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (odrobinę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy masę. Każdą bułkę delikatnie rozcinamy wzdłuż i nadziewamy ją masłem czosnkowym. Do osobnej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je i smarujemy nim każdą bułkę.
Tak przygotowane bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Po tym czasie je wyciągamy, ale nie wyłączamy jeszcze piekarnika. Bułeczki posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki i pozostałą pietruszką. Bułki ponownie wkładamy na piekarnika, ale tym razem na 2 minuty. Bułki podajemy lekko ciepłe albo całkowicie wystudzone.