Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Prosty przepis na naprawdę dobre bułeczki czosnkowe. Upiecz świeże pieczywo, które zniewala smakiem.

Składniki

Ciasto na bułeczki

  • Mąka chlebowa typu 750 – 500 g
  • Mleko – 300 ml
  • Masło – 30 g
  • Drożdże świeże – 8 g
  • Cukier – 5 g
  • Sól – 3 g

Dodatkowo

  • Jajko – 1 szt.
  • Ser gouda – 60 g

Nadzienie

  • Masło – 60 g
  • Czosnek główka – 6 ząbków
  • Natka pietruszki – 0,3 pęczka

Przygotowanie

Masło delikatnie podgrzewamy, żeby było płynne, ale nie dopuszczamy do jego zagotowania. Odstawiamy je do ostygnięcia i jednocześnie nastawiamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 185 oC. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury.

Teraz przechodzimy do właściwego przepisu. Świeże drożdże kruszymy i mieszamy ze 150 ml mleka i cukrem. Odstawiamy na jakiś czas na bok. W tym czasie w osobnej dużej misce łączymy mąkę, sól, resztę mleka i przygotowany zaczyn (po kilkunastu minutach). Po chwili dodajemy letnie mleko z rondelka i płynne masło. Całość ręcznie wyrabiamy. Po kilku minutach formujemy z niego kulę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy z nich kulki i delikatnie je spłaszczamy. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do osobnej miski wkładamy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (odrobinę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy masę. Każdą bułkę delikatnie rozcinamy wzdłuż i nadziewamy ją masłem czosnkowym. Do osobnej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je i smarujemy nim każdą bułkę.

Tak przygotowane bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Po tym czasie je wyciągamy, ale nie wyłączamy jeszcze piekarnika. Bułeczki posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki i pozostałą pietruszką. Bułki ponownie wkładamy na piekarnika, ale tym razem na 2 minuty. Bułki podajemy lekko ciepłe albo całkowicie wystudzone.

Powiązane posty