Masz ochotę na fast food, a jednocześnie marzysz o czymś nieco lżejszym? Tutaj z pomocą przychodzi burger z łososia. I niech Cię nie odstraszy ilość składników. Wszystkie są proste i tanie, a samo przygotowanie – łatwe i szybkie.
Składniki na kotlet z łososia
- Łosoś filet, bez skóry (100 g)
- Ząbek czosnku (1 szt.)
- Natka pietruszki (1 łyżka)
- Cebula czerwona (0,25 szt.)
- Sól (1 szczypta)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
Składniki na sos chrzanowy
- Skyr naturalny (1 łyżka)
- Chrzan tarty (1 łyżeczka)
- Sól (1 szczypta)
Składniki na sałatkę z ogórka
- Ogórek (50 g)
- Świeży koperek (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
- Sól (1 szczypta)
Składniki dodatkowe
- Kiełki słonecznika (15 g)
- Fińskie pieczywo owsiane (1 szt.)
- Mix sałat (1 garść)
Przygotowanie
Cebulę, pietruszkę i czosnek rozdrabniamy i przekładamy do miski. Tak samo postępujemy z łososiem po jego uprzednim pokrojeniu na mniejsze kawałki. Teraz mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy je solą i pieprzem. Z tak powstałej masy przygotowujemy okrągły kotlet. Smażymy go na patelni przez ok. 5 minut na średnim ogniu.
Najprościej przygotować będzie nam sos chrzanowy, ponieważ zwyczajnie mieszamy wszystkie składniki. Z kolei sałatkę z ogórkiem robimy poprzez posiekanie koperku, pocięcie ogórka na cienkie plasterki i skropienie go oliwą. Możemy również doprawić szczyptą soli. Wszystko również mieszamy.
Na koniec przekrajamy pieczywo, a na jego dolną część nakładamy sos chrzanowy. Następnie kładziemy sałaty, kotlet z łososia, sałatkę z ogórka i kiełki słonecznika. Zakrywamy wierzchnią częścią pieczywa. Gotowe!