Kto nie słyszał o słynnych nowojorskich bajglach? Obecnie są popularne także w Polsce i można je spotkać w niemal każdej piekarni. Można je jednak przyrządzić w domu, a wyjątkowy przepis to bajgle, które przygotujemy z łososiem. Wystarczy 10 minut i piekarnik.
Składniki:
- 2 bajgle
- 100 g serka kanapkowego śmietankowego
- jedna łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki świeżego koperku
- 4 plastry łososia wędzonego
- 4 plastry pomidora
Sposób przygotowania:
Najpierw pieczywo musimy przekroić na pół. Następnie użyjemy blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bajgle kładziemy na blasze i podpiekamy przez około 5 minut w temperaturze 180°C. Pamiętajmy też, że zgodnie z opinią wielu osób, najsmaczniejsze będą bajgle z makiem.
Następnie serek kanapkowy mieszamy z sokiem cytryny i drobno posiekanym koperkiem.
Teraz pozostaje każdą połówkę bajgla posmarować serkiem. Układamy jeszcze na górze plastry łososia. Dodajemy pomidora i przekąska gotowa.