Kuchnia indyjska szczególnie dlatego budzi coraz większe zainteresowanie, ponieważ oferuje najróżniejsze kompozycje smakowe. To danie to prawdziwy klasyk tamtego regionu i uwielbiany przez wszystkich smakoszy. To idealna alternatywa, jeżeli już znudziły wam się tradycyjne obiadowe dania.
Składniki:
- 100 g Pasty Butter
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku lub 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara
- 100 g Ryżu jaśminowego
- 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów
- 100 ml bulionu
- 4 łyżki orzechów nerkowca
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Gotujemy w garnku wodę, a następnie ryż tak jak wskazuje to instrukcja na opakowaniu.
Aby nie tracić czasu, w garnku na oliwie do smażenia podsmażamy cebulę, a także pastę z czosnku i pastę butter chicken. Weźmiemy także orzechy nerkowca i kurczaka. Składniki razem smażymy na średnim ogniu przez 4 minuty.
Teraz dodajemy bulion i pomidory. Gotujemy wszystko przez 15 minut, aż składniki staną się miękkie. Pod koniec gotowania dolewamy mleczko kokosowe. Trzeba jeszcze dodać masło i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
Danie jest gotowe do konsumpcji i można je wykładać na talerze razem z gotowanym ryżem.