Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Butter Chicken z ryżem jaśminowym 

Butter Chicken z ryżem jaśminowym 

Kuchnia indyjska szczególnie dlatego budzi coraz większe zainteresowanie, ponieważ oferuje najróżniejsze kompozycje smakowe. To danie to prawdziwy klasyk tamtego regionu i uwielbiany przez wszystkich smakoszy. To idealna alternatywa, jeżeli już znudziły wam się tradycyjne obiadowe dania. 

Składniki: 

  • 100 g Pasty Butter
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku lub 1 łyżeczka posiekanego czosnku 
  • 100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara 
  • 100 g Ryżu jaśminowego
  • 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 100 ml bulionu 
  • 4 łyżki orzechów nerkowca 
  • 100 g zimnego masła 
  • 2 łyżki oliwy 

Sposób przygotowania: 

Gotujemy w garnku wodę, a następnie ryż tak jak wskazuje to instrukcja na opakowaniu. 

Aby nie tracić czasu, w garnku na oliwie do smażenia podsmażamy cebulę, a także pastę z czosnku i pastę butter chicken. Weźmiemy także orzechy nerkowca i kurczaka. Składniki razem smażymy na średnim ogniu przez 4 minuty. 

Teraz dodajemy bulion i pomidory. Gotujemy wszystko przez 15 minut, aż składniki staną się miękkie. Pod koniec gotowania dolewamy mleczko kokosowe. Trzeba jeszcze dodać masło i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. 

Danie jest gotowe do konsumpcji i można je wykładać na talerze razem z gotowanym ryżem. 

Powiązane posty