Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Cannoli z kremem pistacjowym 

Cannoli z kremem pistacjowym 

Ciastka pełne delikatnego kremu pistacjowego… Czego więcej chcieć, jeżeli marzymy o smakowitych ciastkach na deser? To chyba najlepszy przepis, jeżeli znudziły wam się często spotykane w sklepach ciastka. A jeżeli dodatkowo uwielbiacie kuchnię włoską, to cannoli Was z pewnością nie rozczarują.

Składniki: 

Ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej  
  • 100 g cukru pudru  
  • 50 g masła  
  • 2 jajka  
  • 80 ml białego wina  
  • olej 

Dodatkowo: 

  • 1 białko jaja kurzego 

Krem: 

  • 250 g sera ricotta 
  • 50 g sera mascarpone 
  • 190 g kremu pistacjowego 

Do dekoracji: 

  • 80 g pistacji 

Sposób przygotowania: 

Wcześniej należy wyjąć masło, aby miało temperaturę pokojową. Do przepisu będzie potrzebne takie, które ma konsystencję miękką. 

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od dokładnego wymieszania z użyciem robota kuchennego mąki, cukru pudru, miękkiego masła, jajek i białego wina. Będziemy wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się jednolite. Musi przypominać ciasto na faworki. Jeśli będzie gotowe, umieszczamy je w lodówce na jedną godzinę. 

Teraz potrzebna będzie duża głęboka patelnia, na której rozgrzewamy olej.

Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowujemy na cienko. 

Gdy już mamy rozwałkowane ciasto, wycinamy koła. Powinny mieć średnicę mniej więcej 10 cm. Następnie koła nawijamy na metalowe rurki. Natomiast brzegi każdego koła należy posmarować delikatnie białkiem. Dzięki temu po zawinięciu ciasto się złączy ze sobą i nie będzie się rozpadać w trakcie smażenia. 

Tak przygotowane cannoli smażymy na rozgrzanym oleju. Obracamy w trakcie smażenia do momentu, aż ciasto zmieni kolor na złoty. Gdy ciastka będą usmażone, odsączamy tłuszcz, układając je na ręczniku papierowym. 

Następnie ser mascarpone musimy wymieszać, ale delikatnie i dokładnie z kremem pistacjowym. Gdy masa jest gotowa, łączymy ją z serkiem ricotta. Krem jest wtedy gotowy i można go umieścić w worku cukierniczym. 

W końcu możemy napełnić wystudzone rurki przygotowanym kremem. Na koniec jeszcze siekamy i każde ciastko w nich zanurzamy. 

Cannoli można podawać. 

Powiązane posty