Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chipsy z tortilli z sosem serowym 

Chipsy z tortilli z sosem serowym 

Czy zawsze musimy kupować chipsy w sklepie? Niekoniecznie, ponieważ można je przygotować samodzielnie w domu. A jeżeli jeszcze dodamy jakiś smakowity sos, to będzie to przekąska idealna na imprezę lub podczas sobotniego wieczornego maratonu filmowego. 

Składniki: 

Chipsy: 

  • 8 sztuk tortilli 
  • Olej przyprawowy: 
  • 2 szczypty chili mielonego  
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 szczypty papryki mielonej ostrej 
  • 2 szczypty czarnego pieprzu 
  • 0.25 łyżeczki soli 

Sos: 

  • 1 łyżeczka octu 
  • 100 ml mleka 
  • 1 szczypta papryki mielonej ostrej 
  • 0.5 sambal oelek 
  • 250 g serka topionego 
  • 0.5 łyżeczki soli 
  • 50 ml śmietany 30% 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka papryczki jalapeno 

Sposób przygotowania: 

Na 2 blachach rozkładamy papier do pieczenia. Tortille musimy pokroić na ósemki. Następnie mieszamy ze sobą składniki oleju przyprawowego. Kawałki tortilli kładziemy na blaszkach. Z obydwu stron musimy je wysmarować olejem przyprawowym. W piekarniku rozgrzanym do 180°C będziemy je piec przez 10 minut w 2 partiach. Będą gotowe, gdy się zarumienią i staną się chrupiące. 

Następnie musimy wymieszać ze sobą mleko, śmietanę, kawałki sera topionego, musztardę i sambal oelek. Dodajemy jeszcze sól, ocet i ostrą paprykę. Ponownie musimy wymieszać dokładnie wszystkie składniki. 

Serowy sos podajemy z ciepłymi chipsami. Możemy jeszcze na górę posypać paprykę jalapeno ze słoika, pokrojoną w plasterki.

Powiązane posty