Czy zawsze musimy kupować chipsy w sklepie? Niekoniecznie, ponieważ można je przygotować samodzielnie w domu. A jeżeli jeszcze dodamy jakiś smakowity sos, to będzie to przekąska idealna na imprezę lub podczas sobotniego wieczornego maratonu filmowego.
Składniki:
Chipsy:
- 8 sztuk tortilli
- Olej przyprawowy:
- 2 szczypty chili mielonego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szczypty papryki mielonej ostrej
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- 0.25 łyżeczki soli
Sos:
- 1 łyżeczka octu
- 100 ml mleka
- 1 szczypta papryki mielonej ostrej
- 0.5 sambal oelek
- 250 g serka topionego
- 0.5 łyżeczki soli
- 50 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka papryczki jalapeno
Sposób przygotowania:
Na 2 blachach rozkładamy papier do pieczenia. Tortille musimy pokroić na ósemki. Następnie mieszamy ze sobą składniki oleju przyprawowego. Kawałki tortilli kładziemy na blaszkach. Z obydwu stron musimy je wysmarować olejem przyprawowym. W piekarniku rozgrzanym do 180°C będziemy je piec przez 10 minut w 2 partiach. Będą gotowe, gdy się zarumienią i staną się chrupiące.
Następnie musimy wymieszać ze sobą mleko, śmietanę, kawałki sera topionego, musztardę i sambal oelek. Dodajemy jeszcze sól, ocet i ostrą paprykę. Ponownie musimy wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Serowy sos podajemy z ciepłymi chipsami. Możemy jeszcze na górę posypać paprykę jalapeno ze słoika, pokrojoną w plasterki.