Smaki orientalne potrafią być tak wyjątkowe, że dania przypaść mogą do gustu nawet największym ortodoksom kulinarnym. Kuchnia chińska szczególnie ma sporo do zaoferowania, a przykładem jest właśnie ten przepis. Nie zabraknie tu sosu sojowego i pasty czosnkowej, a z dodatkiem miodu taka mieszanka gwarantuje danie wyjątkowe.
Składniki:
- 1 saszetka Pasty miodowo-czosnkowej
- 100 g Makaronu Chow Mein
- 1 słoik Warzyw do woka
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego
- 2-3 łyżeczki Pasty z czosnku 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski
- 2 łyżki posiekanej zielonej dymki
- Czarny pieprz świeżo mielony do smaku
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Makaron musimy naturalnie ugotować tak, jak to przewiduje instrukcja na opakowaniu. Następnie kurczaka musimy wymieszać z sosem sojowym.
Potrzebna będzie patelnia. Wlewamy na nią olej i podsmażamy pastę z czosnku. Następnie dodajemy kurczaka i obsmażamy przez 2 minuty. Potem dodajemy warzywa i całość smażymy przez kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy. Dodajemy jeszcze pastę miodowo-czosnkową i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na gotowe danie sypiemy jeszcze świeżą dymkę.