Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chow Mein z kurczakiem w paście miodowo-czosnkowej 

Chow Mein z kurczakiem w paście miodowo-czosnkowej 

Smaki orientalne potrafią być tak wyjątkowe, że dania przypaść mogą do gustu nawet największym ortodoksom kulinarnym. Kuchnia chińska szczególnie ma sporo do zaoferowania, a przykładem jest właśnie ten przepis. Nie zabraknie tu sosu sojowego i pasty czosnkowej, a z dodatkiem miodu taka mieszanka gwarantuje danie wyjątkowe. 

Składniki:

  • 1 saszetka Pasty miodowo-czosnkowej 
  • 100 g Makaronu Chow Mein 
  • 1 słoik Warzyw do woka 
  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego 
  • 2-3 łyżeczki Pasty z czosnku 2-3 posiekane ząbki czosnku  
  • 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski 
  • 2 łyżki posiekanej zielonej dymki 
  • Czarny pieprz świeżo mielony do smaku 
  • 3 łyżki oleju 

Sposób przygotowania: 

Makaron musimy naturalnie ugotować tak, jak to przewiduje instrukcja na opakowaniu. Następnie kurczaka musimy wymieszać z sosem sojowym. 

Potrzebna będzie patelnia. Wlewamy na nią olej i podsmażamy pastę z czosnku. Następnie dodajemy kurczaka i obsmażamy przez 2 minuty. Potem dodajemy warzywa i całość smażymy przez kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy. Dodajemy jeszcze pastę miodowo-czosnkową i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

Na gotowe danie sypiemy jeszcze świeżą dymkę. 

Powiązane posty