Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasteczka kukurydziane 

Ciasteczka kukurydziane 

A gdyby tak przygotować sobie ciasteczka w domowym zaciszu? Nic prostszego, szczególnie jeżeli wybierzemy te ciasteczka kukurydziane, które zrobimy bez używania piekarnika. Wyglądają wspaniale, a potrzebować będziemy tylko kilku składników. 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych 
  • 60 g mlecznej czekolady 
  • 60 g gorzkiej czekolady 

Sposób przygotowania: 

Potrzebować więc będziemy czekolady gorzkiej i mlecznej. Obydwie musimy połamać na małe kawałki. Następnie kawałeczki przekładamy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. 

W kolejnym etapie dodajemy płatki kukurydziane. Następnie wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. 

Teraz będziemy potrzebować blachy do pieczenia, ale tak jak wspomnieliśmy, wcale nie musimy przygotowywać piekarnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wykorzystując łyżkę, nakładamy porcje masy kukurydzianej. Wymagane jest minimum zdolności manualnych. Ważne, abyśmy uformowali mniej więcej okrągłe ciasteczka. 

Następnie blacha ląduje w lodówce i musi tam pozostać przez minimum 2 godziny. 

Po tym czasie ciasteczka są gotowe i mogą posłużyć jako słodka przekąska lub deser. 

Powiązane posty