Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Cynamonowe ślimaczki 

ciastka

Nawet osoby trzymające dietę czasami chcą zjeść coś słodkiego. Jeżeli od czasu do czasu pozwalacie sobie na ciasteczka, a jednocześnie chcecie mieć kontrolę nad kaloriami, to cynamonowe ślimaczki mogą być właśnie dla Was. Taki deser będzie smakował wyśmienicie, a jednym z atutów przepisu jest to, że nie dodaje się cukru. 

Składniki: 

  • 300 g mąki migdałowej 
  • 80 g zmielonego erytrytolu 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego 
  • 2 łyżki mielonego cynamonu 
  • 1 łyżka gumy ksantanowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

Mąkę migdałową przesypujemy do miski. Dodajemy gumę ksantanowa, erytrytol, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem mieszamy. 

Następnie wbijamy jajko i dodajemy masło. Trzeba dodać także olej kokosowy, po czym wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Potem dzielimy je na 2 części. 

Dodajmy cynamon do jednej części ciasta i znów wyrabiamy. Obydwie części ciasta należy zawinąć w folię spożywczą. Umieszczamy je w lodówce na pół godziny. 

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Teraz należy obydwie części ciasta rozwałkować na prostokąty, które powinny mieć takie same wymiary. Potem nakładamy je na siebie i zwijamy od dłuższego boku. Ma powstać rolada. 

W kolejnym kroku kroimy roladę na plasterki, które mają mieć szerokość mniej więcej 1 cm. Umieszczamy je na blasze, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pamiętajmy, aby były umieszczone obok siebie w odstępach. 

Piekarnik należy nagrzać do 140°C. Wkładamy blachę na około 30 minut. Ciastka powinny nabrać koloru rumianego. 

Gdy minie pół godziny, wyjmujemy ciasto z piekarnika. Już można je podawać jako słodką przekąskę. 

Powiązane posty