Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

Popularne i uwielbiane przez wszystkich ciastka domowe z maszynki. Chociaż można kupić je w niemal każdej cukierni, to najlepiej będą smakować samodzielnie zrobione.

Składniki

  • Mąka (300 g)
  • Tłuszcz (100 g)
  • Kwaśne mleko (1/8 l)
  • Żółtko jajek (2 sztuki)
  • Cukier puder (100 g)
  • Margaryna do formy (20 g)
  • Proszek do pieczenia (1/2 opakowania)

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy ją na stolnicę. Dodajemy tłuszcz i siekamy nożem. Na środek dodajemy żółtka jajek, cukier i mleko. Ręcznie zagniatamy ciasto. Przekładamy do miski i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.

Teraz wkładamy ciasto do maszynki do mięsa (zakładamy do niej foremkę do ciastek) i wykręcamy ciastka. Odrywamy je, kiedy są preferowanej przez nas długości. Tak przygotowane ciastka układamy w rzędach na natłuszczonej blasze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 200 oC piekarnika. Ciastka będą gotowe po kilku minutach, kiedy przybiorą złocistą barwę.

Powiązane posty