Popularne i uwielbiane przez wszystkich ciastka domowe z maszynki. Chociaż można kupić je w niemal każdej cukierni, to najlepiej będą smakować samodzielnie zrobione.
Składniki
- Mąka (300 g)
- Tłuszcz (100 g)
- Kwaśne mleko (1/8 l)
- Żółtko jajek (2 sztuki)
- Cukier puder (100 g)
- Margaryna do formy (20 g)
- Proszek do pieczenia (1/2 opakowania)
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy ją na stolnicę. Dodajemy tłuszcz i siekamy nożem. Na środek dodajemy żółtka jajek, cukier i mleko. Ręcznie zagniatamy ciasto. Przekładamy do miski i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Teraz wkładamy ciasto do maszynki do mięsa (zakładamy do niej foremkę do ciastek) i wykręcamy ciastka. Odrywamy je, kiedy są preferowanej przez nas długości. Tak przygotowane ciastka układamy w rzędach na natłuszczonej blasze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 200 oC piekarnika. Ciastka będą gotowe po kilku minutach, kiedy przybiorą złocistą barwę.