Słodkie i puszyste ciasto z aromatem pomarańczy i rumu to wspaniały przepis pochodzący z Hiszpanii. Wcale jednak nie trzeba jechać do tego kraju po składniki. Nie są jakieś wyszukane i wszystkie są dostępne w polskich sklepach.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka aromatu rumowego
- 1 łyżka aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 1 jajko
- płatki migdałowe + 1 migdał
- kandyzowane owoce
Sposób przygotowania:
Wlewamy mleko do rondelka i lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i wsypujemy odrobinę soli. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Do miski przesypujemy mąkę i cukier, a następnie wbijamy 2 jajka. Dolewamy jeszcze zaczyn drożdżowy i obydwa aromaty. Mieszamy razem tak, aby powstało gładkie ciasto. Już pod sam koniec wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło. Dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Teraz formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej masłem. Następnie przykrywamy ściereczką. Teraz należy odstawić ciasto, aby wyrosło. Powinno znajdować się w miejscu ciepłym bez przeciągów. Będzie wyrastać przez 2 godziny.
Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na blat i wyrabiamy, ale krótko. Następnie formujemy roladę i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Potem w dowolne miejsce wkładamy 1 migdał, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na górze układamy kandyzowane owoce. Posypujemy także płatkami migdałowymi. Teraz odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ciasto ląduje w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczemy przez 25 minut.
Jeżeli ciasto będzie już upieczone, odstawiamy je do ostygnięcia. Można też przekroić je na 2 blaty, a do środka dać krem z serkiem mascarpone.
Taki wspaniały przysmak podajmy na deser oczywiście z okazji Święta Trzech Króli, a także wtedy, gdy mamy na to po prostu ochotę.