Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Babka migdałowa 

ciasto

To przepis, który powinien zadowolić wszystkie osoby poszukujące receptur na ciasta wilgotne i delikatne. Migdałowy wyjątkowy aromat będzie dodatkowym atutem degustacyjnym. Taka babka z pewnością nieraz zagości na waszych stołach i to nie tylko w okresie wielkanocnym. 

Składniki: 

Ciasto migdałowe:

  • 400 g mąki migdałowej 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Migdał z Maroka Dr. Oetkera 
  • 100 g masła 
  • 80 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera 

Do dekoracji:

  • płatki migdałów Bakal 
  • cukier puder 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności mąkę dzielimy na 2 części. Każdą z nich należy posiekać pulsacyjnie i osobno. Siekamy jak najdrobniej w malakserze. 

Teraz jajka ubijamy razem z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Dodajemy jeszcze migdałowy ekstrakt i rozpuszczone przestudzone masło. 

Następnie mąkę migdałową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Potem należy te składniki wmieszać do masy. Bierzemy formę do babki i smarujemy masłem. Posypujemy ją także mąką ziemniaczaną. 

Teraz ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170°C. Pieczenie powinno trwać około 45 minut.

Powiązane posty