To przepis, który powinien zadowolić wszystkie osoby poszukujące receptur na ciasta wilgotne i delikatne. Migdałowy wyjątkowy aromat będzie dodatkowym atutem degustacyjnym. Taka babka z pewnością nieraz zagości na waszych stołach i to nie tylko w okresie wielkanocnym.
Składniki:
Ciasto migdałowe:
- 400 g mąki migdałowej
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
- 100 g masła
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Do dekoracji:
- płatki migdałów Bakal
- cukier puder
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności mąkę dzielimy na 2 części. Każdą z nich należy posiekać pulsacyjnie i osobno. Siekamy jak najdrobniej w malakserze.
Teraz jajka ubijamy razem z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Dodajemy jeszcze migdałowy ekstrakt i rozpuszczone przestudzone masło.
Następnie mąkę migdałową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Potem należy te składniki wmieszać do masy. Bierzemy formę do babki i smarujemy masłem. Posypujemy ją także mąką ziemniaczaną.
Teraz ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170°C. Pieczenie powinno trwać około 45 minut.