Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sernik dyniowy

Przepis na sernik z dyni

Niezrównany przepis sezonowy na sernik dyniowy. Pyszne ciasto zachwyci każdego biesiadnika w czasie jesiennych spotkań. Jest to również idealna propozycja w kontekście Halloween. Na przygotowanie ciasta potrzeba 30 minut, chociaż należy doliczyć do tego również czas na pieczenie.

Składniki na kruche ciasto:
– Zimne masło (100 g)
– Mąka pszenna (240 g)
– Jajko (1 sztuka)
– Cukier puder (2 łyżki)
– Proszek do pieczenia (½ łyżeczki)
– Śmietana 18% (1 łyżeczka)

Składniki na masę serową:
– Miękkie masło (80 g)
– Twaróg w wiaderku (1 kg)
– Jajka (5 sztuk)
– Puree z dyni (300 g)
– Mascarpone (250 g)
– Mleko zagęszczone słodzone (530 g)
– Cynamon (szczypta)

Dodatkowe składniki:
– Czekolada mleczna (100 g)
– Świeże orzechy (kilka sztuk)
– Śmietanka kremówka 30% (50 ml)

Przygotowanie:

Żeby zrobić idealny sernik dyniowy musimy zacząć od zrobienia idealnego puree z dyni. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 oC i kroimy dynię na mniejsze kawałki, które następnie pieczemy przez ok. 25 minut. Dynię wyciągamy z piekarnika i po jej przestudzeniu obieramy ją ze skórki. Następnie miksujemy warzywo na gładką masę, którą odstawiamy na bok.

W kolejnym kroku przygotowujemy półkruche ciasto, co jest bardzo prostą czynnością. Piekarnik ponownie rozgrzewamy, ale tym razem do 190 oC. Teraz musimy wsypać do miski wszystkie składniki na kruche ciasto, a następnie je zagniatamy i wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie dno i boki tortownicy (o średnicy 26-28 cm) natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki ciasto i wykładamy je na spodzie formy. Pamiętamy o tym, żeby dość gęsto je ponadziewać widelcem, dzięki czemu lepiej wyrośnie. Blachę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Następnie przechodzimy do przygotowania masy serowej. W tym celu w misce miksujemy masło i twaróg oraz wcześniej przygotowane puree z dyni. Wystarczy ok. 30 sekund. W drugiej kolejności dodajemy jajka – ważne jest, żeby dodawać je pojedynczo, a po każdym jajku miksować masę przez kilka sekund. W osobnej misce miksujemy przez chwilę mascarpone i przekładamy do masy serowej. Następnie dodajemy również mleko zagęszczone i cynamon. Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.

W tym momencie wyciągamy z piekarnika podpieczony spód ciasta i na jeszcze gorące ciasto przelewamy przygotowaną masę serową. Blachę ponownie wkładamy do piekarnika (na środkową półkę). Sernik pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 oC, a następnie przez kolejne 50 minut w temperaturze 155 oC. Wykorzystujemy tryb góra-dól bez termoobiegu. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy go zamknięty. Drzwiczki uchylamy dopiero po ok. 15 minutach, ale nadal nie wyjmujemy ciasta.

Dopiero po kilku godzinach od tego momentu przygotowujemy polewę. W niewielkim rondelku podgrzewamy śmietankę, ale pilnujemy przy tym, żeby się nie zagotowała. Dodajemy do niej pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę mleczną i od razu zdejmujemy naczynie z ognia. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej masy, którą wylewamy na wierzch sernika. Na koniec można udekorować go wybranymi orzechami.

Powiązane posty