Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto Banofee 

Ciasto Banofee 

Czy można się oprzeć składnikom takim jak karmel i czekoladowa granola? Oczywiście, że nie, a szczególnie dotyczyć będzie to wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają wspaniale wyglądające ciasta. Już sam wygląd będzie przyciągać nie tylko najmłodszych, ale każdego, kto lubi wspaniałe desery. 

Składniki: 

  • 5 bananów  
  • 150 g cukru  
  • 2 łyżki cukru pudru  
  • 100 g masła  
  • 50 ml wody  
  • 1 limonka  
  • 450 ml śmietany 30%  
  • 250 g granoli czekoladowej 

Sposób przygotowania: 

Wsypujemy granolę i dodajemy 60 g masła. Następnie rozkładamy granolę na dnie naczynia, po czym dociskamy delikatnie. Teraz ląduje w piekarniku na 10 minut. Pieczemy w 180°C, a następnie odstawiamy do wystudzenia. 

Banany po obraniu należy pokroić w grube plastry. Skrapiamy sokiem z limonki. Na rozgrzaną patelnię sypiemy warstwę cukru. W momencie, gdy już zacznie się topić, dosypujemy resztę cukru, a gdy karmel będzie gotowy, dolewamy powolutku wodę. Czekamy, aż całość się połączy, po czym dodajemy 40 g masła i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Potem dolewamy 50 ml śmietanki. Do miseczki odlewamy odrobinę sosu, a na patelni lądują banany. Smażymy je przez 4 minuty. 

Gdy banany są gotowe, układamy na spód z granoli i czekamy, aż całość całkiem ostygnie. 

Sos, który odlaliśmy, wkładamy na moment do zamrażalnika. Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i kilka kropel soku z limonki. Teraz znów ubijamy. 

Gdy ciasto jest już wystudzone, wykładamy masę śmietanową. Z kolei do wykonania ozdobnych wzorków na powierzchni ciasta wykorzystamy schłodzony sos.

Zanim ciasto podamy, schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Powiązane posty