Czy można się oprzeć składnikom takim jak karmel i czekoladowa granola? Oczywiście, że nie, a szczególnie dotyczyć będzie to wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają wspaniale wyglądające ciasta. Już sam wygląd będzie przyciągać nie tylko najmłodszych, ale każdego, kto lubi wspaniałe desery.
Składniki:
- 5 bananów
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 50 ml wody
- 1 limonka
- 450 ml śmietany 30%
- 250 g granoli czekoladowej
Sposób przygotowania:
Wsypujemy granolę i dodajemy 60 g masła. Następnie rozkładamy granolę na dnie naczynia, po czym dociskamy delikatnie. Teraz ląduje w piekarniku na 10 minut. Pieczemy w 180°C, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Banany po obraniu należy pokroić w grube plastry. Skrapiamy sokiem z limonki. Na rozgrzaną patelnię sypiemy warstwę cukru. W momencie, gdy już zacznie się topić, dosypujemy resztę cukru, a gdy karmel będzie gotowy, dolewamy powolutku wodę. Czekamy, aż całość się połączy, po czym dodajemy 40 g masła i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Potem dolewamy 50 ml śmietanki. Do miseczki odlewamy odrobinę sosu, a na patelni lądują banany. Smażymy je przez 4 minuty.
Gdy banany są gotowe, układamy na spód z granoli i czekamy, aż całość całkiem ostygnie.
Sos, który odlaliśmy, wkładamy na moment do zamrażalnika. Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i kilka kropel soku z limonki. Teraz znów ubijamy.
Gdy ciasto jest już wystudzone, wykładamy masę śmietanową. Z kolei do wykonania ozdobnych wzorków na powierzchni ciasta wykorzystamy schłodzony sos.
Zanim ciasto podamy, schładzamy przez 30 minut w lodówce.