Takie ciasto uwielbiamy nie tylko za wspaniały wyraźny smak, ale również za nieduży czas wymagany do jego przygotowania. To będzie idealny szybki deser, jeżeli masz napięty grafik, a coś trzeba przygotować i podać gościom.
Składniki:
- 800 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 2 x 40 g budyniu waniliowego (w proszku)
- 250 g masła o temp. pokojowej
- 1 duża paczka herbatników maślanych
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (opcjonalnie)*
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie forma do pieczenia 24 cm x 24 cm lub zbliżona wielkością. Naturalnie należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki układamy w rzędach na dnie.
Teraz potrzebne będzie zimne mleko. W nim musimy rozpuścić przesiany proszek budyniowy. Następnie mieszamy go z cukrem, cukrem waniliowym, odrobiną soli i żółtkami. Tak przygotowane składniki musimy podgrzewać na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Robimy to do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Jeżeli już tak się stanie, owijamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie miękkie masło będziemy miksować, ale przez chwilę. Potem dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyń. Krem będziemy następnie wykładać na herbatniki, ale użyjemy tylko połowę. W kolejnym kroku na górę układamy kolejną warstwę herbatników i znów smarujemy kremem. Potem wykładamy ponownie warstwę herbatników.
W kolejnym kroku śmietankę i czekolady umieszczamy w rondelku. Rozpuszczamy, nieustannie mieszając, po czym dodajemy zmielone orzechy i znów bardzo dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy taką masę na herbatniki i rozsmarowujemy równo po całym cieście. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na całą noc.