Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto eklerek 

Ciasto eklerek 

Takie ciasto uwielbiamy nie tylko za wspaniały wyraźny smak, ale również za nieduży czas wymagany do jego przygotowania. To będzie idealny szybki deser, jeżeli masz napięty grafik, a coś trzeba przygotować i podać gościom. 

Składniki: 

  • 800 ml mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 żółtka o temp. pokojowej 
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego (w proszku) 
  • 250 g masła o temp. pokojowej 
  • 1 duża paczka herbatników maślanych 
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (opcjonalnie)* 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie forma do pieczenia 24 cm x 24 cm lub zbliżona wielkością. Naturalnie należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki układamy w rzędach na dnie. 

Teraz potrzebne będzie zimne mleko. W nim musimy rozpuścić przesiany proszek budyniowy. Następnie mieszamy go z cukrem, cukrem waniliowym, odrobiną soli i żółtkami. Tak przygotowane składniki musimy podgrzewać na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Robimy to do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Jeżeli już tak się stanie, owijamy folią i odstawiamy do wystudzenia. 

Następnie miękkie masło będziemy miksować, ale przez chwilę. Potem dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyń. Krem będziemy następnie wykładać na herbatniki, ale użyjemy tylko połowę. W kolejnym kroku na górę układamy kolejną warstwę herbatników i znów smarujemy kremem. Potem wykładamy ponownie warstwę herbatników. 

W kolejnym kroku śmietankę i czekolady umieszczamy w rondelku. Rozpuszczamy, nieustannie mieszając, po czym dodajemy zmielone orzechy i znów bardzo dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy taką masę na herbatniki i rozsmarowujemy równo po całym cieście. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Powiązane posty