Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto Truskawkowy Puch 

Ciasto Truskawkowy Puch 

Jeżeli mamy ochotę na ciasto, to z pewnością chcemy także, aby wspaniale wyglądało. Przykładem takiego smakołyku jest Truskawkowy Puch. To będzie wspaniały lekki deser, w którym główną rolę odgrywają truskawki. Ciasto świetnie się sprawdzi podczas wiosennych i letnich spotkań w ogrodzie. 

Składniki: 

Masa truskawkowa:

  • 400 G Jogurtu Greckiego 
  • 300 Ml Śmietanki Kremówki 30% 
  • 2 X Galaretka Truskawkowa 
  • 300 Ml Wrzątku 
  • Ok. 200 G Truskawek 
  • Warstwa truskawkowa: 
  • 1 Galaretka Truskawkowa 
  • 500 Ml Wrzątku 
  • Ok. 300 G Truskawek 

Dodatkowo: 

  • Paczka Herbatników Maślanych 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie forma, która powinna mieć wymiary 24 i 24 cm. Musimy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie układamy w rzędach herbatniki. 

Kolejny krok to zalanie galaretki na masę truskawkową wrzątkiem. Następnie mieszamy całość i pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób postępujemy z galaretką, która będzie wykorzystana na wierzch ciasta. 

Teraz musimy umyć i osuszyć truskawki, a następnie je pokroić. Natomiast śmietankę miksujemy do momentu, aż powstanie gęsta masa. Potem dodajemy po jednej łyżce jogurt, nieustannie miksując. Następnie wlewamy ostudzoną galaretkę. 

Kawałki truskawek dodajemy do masy i przez chwilę mieszamy. Następnie na herbatniki wykładamy masę i wyrównujemy, po czym wstawiamy do lodówki. 

Kolejną porcję truskawek także myjemy i osuszamy. Tym razem kroimy je na duże plasterki. Będziemy je układać na wierzchu tężejącej masy. Z użyciem łyżki wylewamy tężejącą galaretkę. 

Tak przygotowane ciasto powinno znajdować się w lodówce minimum kilka godzin, a najlepiej, jeżeli pozostaje tam na całą noc. 

Powiązane posty