Jeżeli mamy ochotę na ciasto, to z pewnością chcemy także, aby wspaniale wyglądało. Przykładem takiego smakołyku jest Truskawkowy Puch. To będzie wspaniały lekki deser, w którym główną rolę odgrywają truskawki. Ciasto świetnie się sprawdzi podczas wiosennych i letnich spotkań w ogrodzie.
Składniki:
Masa truskawkowa:
- 400 G Jogurtu Greckiego
- 300 Ml Śmietanki Kremówki 30%
- 2 X Galaretka Truskawkowa
- 300 Ml Wrzątku
- Ok. 200 G Truskawek
- Warstwa truskawkowa:
- 1 Galaretka Truskawkowa
- 500 Ml Wrzątku
- Ok. 300 G Truskawek
Dodatkowo:
- Paczka Herbatników Maślanych
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie forma, która powinna mieć wymiary 24 i 24 cm. Musimy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie układamy w rzędach herbatniki.
Kolejny krok to zalanie galaretki na masę truskawkową wrzątkiem. Następnie mieszamy całość i pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób postępujemy z galaretką, która będzie wykorzystana na wierzch ciasta.
Teraz musimy umyć i osuszyć truskawki, a następnie je pokroić. Natomiast śmietankę miksujemy do momentu, aż powstanie gęsta masa. Potem dodajemy po jednej łyżce jogurt, nieustannie miksując. Następnie wlewamy ostudzoną galaretkę.
Kawałki truskawek dodajemy do masy i przez chwilę mieszamy. Następnie na herbatniki wykładamy masę i wyrównujemy, po czym wstawiamy do lodówki.
Kolejną porcję truskawek także myjemy i osuszamy. Tym razem kroimy je na duże plasterki. Będziemy je układać na wierzchu tężejącej masy. Z użyciem łyżki wylewamy tężejącą galaretkę.
Tak przygotowane ciasto powinno znajdować się w lodówce minimum kilka godzin, a najlepiej, jeżeli pozostaje tam na całą noc.