Czasami nie trzeba się wysilać, aby zrobić ciasto, które będzie delikatny, miękkie, a także odpowiednio wilgotne. Prawdziwym przebojem na pewno może stać się w waszej kuchni ciasto serowe schodzącą kruszonką i jagodami. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale świetnie będzie się także prezentować na stole gdy przygotowujemy rodzinne przyjęcie w ogrodzie. To idealny dodatek do niedzielnej kawy.
Składniki:
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 6 dag masła
Ciasto serowe:
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 25 dag serka mascarpone
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy kruszonkę, a więc musimy roztopić masło, a potem je przestudzić. Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy cukier brązowy i cukier waniliowy. Potem dodajemy roztopione masło, a następnie wszystkie składniki wyrabiamy palcami do momentu aż powstanie kruszonka. Wstawiamy ją do lodówki. Ma tam pozostać do momentu, aż będziemy już piekli ciasto.
Następny etap to przygotowanie ciasta serowego. Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową. Jagody opłukujemy i osuszamy na sitku. Wymieszamy je razem z mąką ziemniaczaną, ale przed samym pieczeniem.
Przez sito przesiewamy mąkę pszenną, a następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na bok. Bierzemy foremkę o wymiarach 21 x 25 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Cukier, cukier waniliowy i masło ucieramy na gładką masę. Można wykorzystać mikser na najwyższych obrotach. Teraz dodajemy serek na skarbony i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Potem dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Teraz wszystko miksujemy, ale na wolnych obronach tylko do chwili aż składniki się połączą.
Gotowe ciasto przekładamy łyżką do foremki. Na górze rozsypujemy jagody wymieszane z mąką ziemniaczaną. Pamiętajmy, aby owoce delikatnie wcisnąć w ciasto. Na górę sypiemy kruszonkę.
Ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Nie musimy jednak wcześniej nagrzewać piekarnika. Po tym czasie to z piekarnika i studzimy. Pozostaje jeszcze posypać na górę cukier puder.