Francuska kanapka szybko stanie się Twoim ulubionym śniadaniem. Chociaż wymaga nieco wysiłku, to efekt z łatwością wynagrodzi wszystkie starania.
Składniki
Sos beszamelowy
- Mleko 3,2% – 300 ml
- Masło – 30 g
- Mąka pszenna – 20 g
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Kanapki
- Chleb żytni – 4 kromki
- Ser munster – 50 g
- Musztarda dijon – 1 łyżka
- Masło – 30 g
- Kiełbasa salami – 10 plastrów
- Jajko – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 20 ml
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 oC. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy i smażymy przez kilka minut. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy mleko, nieustannie mieszając zawartość rondelka. Całość doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową, po czym zdejmujemy z ognia.
Teraz przechodzimy do przygotowania kanapek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją solą. Następnie kroimy ser w plastry. 2 kromki chleba smarujemy musztardą. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy na nim chleb (oczywiście musztardą do góry). Układamy na kromkach połowę sera, salami, cebulę i drugą połowę sera. Całość przykrywamy pozostałymi kromkami chleba i smażymy do momentu rozpuszczenia się sera.
Tak przygotowane kanapki przenosimy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy przez ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku. W tym czasie smażymy jajka na maśle. Kanapki wyjmujemy i nakładamy na nie jajka. Danie najlepiej smakuje na ciepło.