Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Croque madame

Croque madame

Francuska kanapka szybko stanie się Twoim ulubionym śniadaniem. Chociaż wymaga nieco wysiłku, to efekt z łatwością wynagrodzi wszystkie starania.

Składniki

Sos beszamelowy

  • Mleko 3,2% – 300 ml
  • Masło – 30 g
  • Mąka pszenna – 20 g
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa – 1 szczypta

Kanapki

  • Chleb żytni – 4 kromki
  • Ser munster – 50 g
  • Musztarda dijon – 1 łyżka
  • Masło – 30 g
  • Kiełbasa salami – 10 plastrów
  • Jajko – 2 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 20 ml
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200 oC. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy i smażymy przez kilka minut. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy mleko, nieustannie mieszając zawartość rondelka. Całość doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową, po czym zdejmujemy z ognia.

Teraz przechodzimy do przygotowania kanapek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją solą. Następnie kroimy ser w plastry. 2 kromki chleba smarujemy musztardą. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy na nim chleb (oczywiście musztardą do góry). Układamy na kromkach połowę sera, salami, cebulę i drugą połowę sera. Całość przykrywamy pozostałymi kromkami chleba i smażymy do momentu rozpuszczenia się sera.

Tak przygotowane kanapki przenosimy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy przez ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku. W tym czasie smażymy jajka na maśle. Kanapki wyjmujemy i nakładamy na nie jajka. Danie najlepiej smakuje na ciepło.

Powiązane posty