Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Croque mademoiselle

Croque mademoiselle

Klasyczne kanapki we francuskim stylu. Jajko sadzone na wierzchu i ozdobione szczypiorkiem jest znakomitym pomysłem na proste i pożywne śniadanie.

Składniki

Do kanapek:

  • 4 duże kromki chleba, np. na zakwasie
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 2 jajka
  • 100 g sera gruyère
  • Szczypiorek
  • Masło, sól, pieprz, oliwa

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • Sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Obraną cukinię kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Doprawiamy ją pieprzem, solą i oliwą. Całość podsmażamy na patelni przez kilka minut. Następnie przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego. W tym celu rozpuszczamy masło w małym garnku. Po chwili dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyska jednolitą konsystencję. Stopniowo dodajemy mleko, nie przestając przy tym mieszać. Teraz zdejmujemy rondel z ognia, a mieszankę doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Dwie kromki chleba smarujemy z jednej strony przygotowanym sosem. Układamy na nich plasterek sera i podsmażoną cukinię. Przykrywamy pozostałymi kromkami, aby stworzyć zamknięte kanapki. Teraz obie kanapki podsmażamy z 2 stron na rozpuszczonym na patelni maśle.

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy resztą sosu, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na kilka minut. W tym czasie na czystej patelni przygotowujemy jajka sadzone, które układamy na upieczonych kanapkach. Ozdabiamy całość posiekanym szczypiorkiem.

Powiązane posty