Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Stek z ziemniakami i kukurydzą 

stek na stole

Po wołowinę niekoniecznie sięgamy często, bardziej koncentrując się na daniach z wieprzowiną w roli głównej. Tymczasem stek będzie niezwykle pożywny i ma mnóstwo witamin. Z kukurydzą i ziemniakami będzie smakować wybornie. 

Składniki:

  • 1 filet z polędwicy wołowej 
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 duży ziemniak 
  • kukurydza 
  • 2 łyżki śmietany 18% 

Sposób przygotowania: 

Przed smażeniem filet z wołowiny należy wyjąć z lodówki. Mięso powinno tak poleżeć przez jedną godzinę. Następnie nacieramy je solą i pieprzem, a także smarujemy olejem. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana i mieć grube dno. Wołowinę smażymy przez 4 minuty z jednej strony. Potem wracamy na drugą i smażymy ponownie 4 minuty. W ten sposób uzyskujemy stek średnio wysmażony. Mięso będzie więc różowe w środku. Jeżeli jednak wolimy dobrze wysmażone, smażymy je po 5 minut z każdej strony. 

Następnie zdejmujemy mięso z patelni i układamy na talerzu. Powinniśmy je przykryć folią aluminiową i poczekać 4 minuty. Wtedy można je kroić i podawać. Minutę przed samym podaniem na stek kładziemy jedną łyżkę masła. 

Stek wołowy będzie wspaniale smakować z grillowaną kukurydzą albo pure ziemniaczanym, czy też całymi ziemniakami, jeśli tak wolimy.

Powiązane posty