Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gorąca czekolada z chili i cynamonem

gorąca czekolada

Gorąca czekolada, która poprawia samopoczucie i podnosi poziom endorfin (hormon szczęścia). Ten prosty przepis warto przygotowywać nie tylko jesienią i zimą, ale też latem. Wbrew pozorom, jest to dobry pomysł na poprawę samopoczucia w upalne dni. Rozgrzany napojem organizm nie traci energii na próby uregulowania ciała poprzez pot, bo napój robi to za niego.

Składniki: 

  • 500 ml mleka 3,2 proc. 
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (36 proc.) 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 szczypty przyprawy chili 

Sposób przygotowania: 

Najpierw stawiamy na małym ogniu mały garnuszek z mlekiem i śmietanką. Składniki powoli doprowadzamy do wrzenia. 

Następnie należy dodać pokruszoną czekoladę, cukier, cynamon i chili. 

Najważniejsze jest to, aby czekolada się rozpuściła. Dlatego zawartość musimy podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie doprowadzić do zagotowania się czekolady. 

Jeżeli już uzyskamy odpowiednią konsystencję, można odczekać, aż nieco stygnie i delektować się wspaniałym aromatem i smakiem. 

Powiązane posty