Jeżeli zdecydujecie się na skorzystanie z tego przepisu, to będziecie mieli możliwość degustacji jednego z najbardziej rozpoznawalnych brytyjskich deserów. To po prostu raj dla wszystkich łasuchów, którzy cenią harmonijne smaki i delikatną konsystencję.
Składniki:
Beza:
- 3 białka
- 100 g cukru drobnego
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
Reszta składników:
- 700 g truskawek
- 500 ml śmietany 36%
- 50 g cukru pudru
- 15 g cukru drobnego
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Pamiętajmy, aby wcześniej rozgrzać piekarnik do 120°C.
Białka wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy tak, aby powstała sztywna piana.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo drobny cukier. Po chwili piana powinna zgęstnieć i błyszczeć. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i miksujemy na gładką masę.
Przygotowaną masę bezową umieszczamy w blaszce do pieczenia. Rozsmarowujemy równomiernie, a następnie wstawiamy do pieca. Pieczemy przez półtorej godziny. Gdy minie ten czas, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Czekamy, aż beza wystygnie. Po 30 minutach wyjmujemy bezę i czekamy, aż całkowicie wystygnie na zewnątrz.
Truskawki myjemy i osuszamy. Usuwamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Owoce wsypujemy do miski i mieszamy z drobnym cukrem. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę i odrobinę cukru pudru. Ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy ziarenka wanilii.
W naczyniach przeznaczonych do podawania deseru układamy warstwę kremu, pokruszoną bezę i truskawki. Deser należy podawać w temperaturze pokojowej albo delikatnie schłodzony.