Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Deser Eton Mess

Deser Eton Mess 

Jeżeli zdecydujecie się na skorzystanie z tego przepisu, to będziecie mieli możliwość degustacji jednego z najbardziej rozpoznawalnych brytyjskich deserów. To po prostu raj dla wszystkich łasuchów, którzy cenią harmonijne smaki i delikatną konsystencję. 

Składniki: 

Beza: 

  • 3 białka 
  • 100 g cukru drobnego 
  • 100 g cukru pudru 
  • szczypta soli 

Reszta składników: 

  • 700 g truskawek 
  • 500 ml śmietany 36% 
  • 50 g cukru pudru 
  • 15 g cukru drobnego 
  • 1 laska wanilii 

Sposób przygotowania: 

Pamiętajmy, aby wcześniej rozgrzać piekarnik do 120°C. 

Białka wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy tak, aby powstała sztywna piana. 

Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo drobny cukier. Po chwili piana powinna zgęstnieć i błyszczeć. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i miksujemy na gładką masę. 

Przygotowaną masę bezową umieszczamy w blaszce do pieczenia. Rozsmarowujemy równomiernie, a następnie wstawiamy do pieca. Pieczemy przez półtorej godziny. Gdy minie ten czas, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Czekamy, aż beza wystygnie. Po 30 minutach wyjmujemy bezę i czekamy, aż całkowicie wystygnie na zewnątrz. 

Truskawki myjemy i osuszamy. Usuwamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Owoce wsypujemy do miski i mieszamy z drobnym cukrem. Odstawiamy na 15 minut. 

Następnie do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę i odrobinę cukru pudru. Ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy ziarenka wanilii. 

W naczyniach przeznaczonych do podawania deseru układamy warstwę kremu, pokruszoną bezę i truskawki. Deser należy podawać w temperaturze pokojowej albo delikatnie schłodzony. 

Powiązane posty