Są takie przysmaki deserowe, w przypadku których nie spodziewalibyśmy się, że można np. połączyć lody z produktami grillowanymi, a na dodatek owocami. Jak się okazuje, w ten sposób można osiągnąć zadziwiające efekty smakowe. Przykładem jest właśnie ten deser, do przygotowania którego będą potrzebne lody, ananas i polewa karmelowa.
Składniki:
- 4 plastry ananasa
- 4 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
- świeżo zmielony lub najlepiej młotkowany czarny pieprz
- sos karmelowy
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy sos karmelowy, a więc do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy po dnie. Podgrzewamy na niedużym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Jeżeli już zacznie brązowieć, dodajemy masło i mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia z karmelem. Potem wlewamy śmietankę i mieszamy, aż utworzy się jednolita masa. Można dodać też masło orzechowe.
Następnie ananasa kroimy na plastry. Wycinamy twardy rdzeń ze środka, a potem grillujemy przez kilka minut z obydwu stron. Powinien się pokryć ciemnymi paskami i zrobić się miękki.
Na takiego gorącego ananasa układamy lody. Pozostaje jeszcze polać przygotowaną polewą karmelową i posypać pieprzem.