Wieprzowy pasztet to prawdziwie polska tradycyjna potrawa. Zwykle przygotowywany jest z okazji świąt, ale przecież można go przyrządzić nie tylko na specjalną okazję. Będzie na pewno zdrowszy i smaczniejszy w porównaniu do pasztetów, które kupujemy w marketach.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego – łopatka
- 300 g wieprzowej wątróbki
- 80 ml mleka
- 60 g bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 30 g masła
- Sól
- papryka mielona słodka
- Czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- suszony majeranek
Sposób przygotowania:
Wcześniej rozgrzejemy piekarnik do temperatury do 175 ° C.
Mięso musimy oczyścić ze wszystkich przerostów i żyłek. Następnie wkładamy do durszlaka. Wkładamy także wątróbkę i dokładnie myjemy pod bieżącą chłodną wodą. Potem odstawiamy mięso do przeschnięcia.
Czosnek i cebulę musimy obrać z łupin i pokroić na malutkie kawałki.
Mięso także pokroimy na kawałki, dzięki czemu szybciej się ugotuje. Wkładamy je do garnka razem z podrobami, a potem zalewamy osoloną wodą. Dodajmy jeszcze czosnek, cebulę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy.
Teraz łopatkę i podroby mielimy w maszynce do mielenia mięsa tak, aby powstała gładka masa.
Następnie mieszamy masę razem z jajkami, mlekiem, masłem i bułką tartą. Dodajemy także resztę przypraw. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki na pasztet, po czym wyrównujemy.
Pozostaje formę umieścić w piekarniku. Pieczemy przez mniej więcej półtorej godziny. Po tym czasie ostudzamy przy otwartym piekarniku.