Aromatyczna potrawa prosto z Meksyku. Nie może jej zabraknąć na żadnym grillu ani spotkaniu na świeżym powietrzu. Poczuj słońce za sprawą tego znakomitego przepisu.
Składniki
Fajita
- Kurczak filety z piersi – 2 szt.
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 5 szt.
- Kumin – 0,5 łyżeczki
- Limonka – 1 szt.
- Kolendra świeża – 0,5 pęczka
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz biały – 2 szczypty
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Papryczka padrón – 1 szt.
Pico de gallo
- Pomidor czerwony – 2 szt.
- Cebula – 0,5 szt.
- Papryczka padrón – 1 szt.
- Kolendra świeża – 0,5 pęczka
- Limonka – 0,5 szt.
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 1 szczypta
Dodatkowe
- Śmietana kwaśna – 2 łyżki
- Tortilla – 2 szt.
Przygotowanie
Na talerzu mieszamy czosnek z oliwą. W tej prostej marynacie obtaczamy kurczaka, a następnie grillujemy go do momentu, aż uzyska złocistą barwę z każdej strony. W tym czasie usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na ćwiartki. Cebulę przecinamy na pół. Warzywa obtaczamy w tej samej marynacie, co kurczaka, a następnie grillujemy je przez kilka minut.
Teraz przechodzimy do przygotowania pico de gallo. 1 pomidora i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Następnie siekamy kolendrę, cebulę i papryczkę. Wszystko mieszamy, polewamy sokiem z połowy limonki i oliwą, po czym posypujemy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy.
Grillowane składniki kroimy w cienkie plasterki. Tak samo postępujemy z pozostałym czosnkiem, a kolendrę siekamy. Z kolei ostatnią papryczkę kroimy w drobną kostkę. Składniki polewamy łyżką miodu i sokiem z połowy limonki.
Na koniec grillujemy z obu stron tortillę. Na placki przekładamy farsz i składamy tortillę na pół. Podajemy je z pico de gallo i kwaśną śmietaną.