Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Fajita z kurczaka

Fajita z kurczaka

Aromatyczna potrawa prosto z Meksyku. Nie może jej zabraknąć na żadnym grillu ani spotkaniu na świeżym powietrzu. Poczuj słońce za sprawą tego znakomitego przepisu.

Składniki

Fajita

  • Kurczak filety z piersi – 2 szt.
  • Papryka czerwona – 1 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Ząbek czosnku – 5 szt.
  • Kumin – 0,5 łyżeczki
  • Limonka – 1 szt.
  • Kolendra świeża – 0,5 pęczka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz biały – 2 szczypty
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Papryczka padrón – 1 szt.

Pico de gallo

  • Pomidor czerwony – 2 szt.
  • Cebula – 0,5 szt.
  • Papryczka padrón – 1 szt.
  • Kolendra świeża – 0,5 pęczka
  • Limonka – 0,5 szt.
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 1 szczypta

Dodatkowe

  • Śmietana kwaśna – 2 łyżki
  • Tortilla – 2 szt.

Przygotowanie

Na talerzu mieszamy czosnek z oliwą. W tej prostej marynacie obtaczamy kurczaka, a następnie grillujemy go do momentu, aż uzyska złocistą barwę z każdej strony. W tym czasie usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na ćwiartki. Cebulę przecinamy na pół. Warzywa obtaczamy w tej samej marynacie, co kurczaka, a następnie grillujemy je przez kilka minut.

Teraz przechodzimy do przygotowania pico de gallo. 1 pomidora i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Następnie siekamy kolendrę, cebulę i papryczkę. Wszystko mieszamy, polewamy sokiem z połowy limonki i oliwą, po czym posypujemy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy.

Grillowane składniki kroimy w cienkie plasterki. Tak samo postępujemy z pozostałym czosnkiem, a kolendrę siekamy. Z kolei ostatnią papryczkę kroimy w drobną kostkę. Składniki polewamy łyżką miodu i sokiem z połowy limonki.

Na koniec grillujemy z obu stron tortillę. Na placki przekładamy farsz i składamy tortillę na pół. Podajemy je z pico de gallo i kwaśną śmietaną.

Powiązane posty