Jajka faszerowane pieczarkami to prosty przepis na doskonałą przekąskę lub proste śniadanie.
Składniki
- Jajka – 6 sztuk
- Majonez – 2 łyżki
- Pieczarki – 6 sztuk
- Natka pietruszki (posiekana) – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki (do dekoracji) – według uznania
- Pieprz czarny mielony – według uznania
- Olej – 1 łyżka
Przygotowanie
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek. Każde z nich przekrajamy wzdłuż na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Teraz na rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekane pieczarki. Czekamy aż przestygną, po czym przekładamy je do miseczki i mieszamy z majonezem, posiekaną natką i rozgniecionymi żółtkami. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone połówki jajek. Całość dekorujemy natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje schłodzone.