Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Faszerowany Kurczak Buffalo

kurczak

Dania meksykańskie potrafią rzeczywiście zaskoczyć. Nawet dobrze znane składniki można w taki sposób przygotować, że smakowy efekt będzie zadziwiający. Przykładem jest faszerowany kurczak Buffalo, który na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom drobiu i nie tylko. 

Składniki: 

  • 4 porcje
  • 700 g filetu kurczaka 
  • sól i pieprz 
  • 2 łyżki serka kremowego np. almette, twój smak 
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar 
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej* 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu np. sriracha 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżki natki pietruszki lub kolendra 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 190°C. Wszystkie filety przecinamy wzdłuż tak, aby powstały 2 cieńsze podłużne części. Potem każdą część nacinamy nożem, dzięki czemu tworzy się kieszonka na nadzienie. 

Teraz mięso doprawiamy solą, pieprzem i połową przypraw. W kieszonkach umieszczamy mieszankę z serka kremowego, a także drobno startego sera cheddar. Dokładamy jeszcze resztę przypraw. Mięso należy złożyć tak, aby nadzienie było w środku zamknięte. 

Teraz filet smarujemy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania. 

W kolejnym kroku roztapiamy masło w garnuszku z dodatkiem ketchupu i ostrego sosu. Taką miksturę wylewamy na kurczaka. 

Tak przygotowane mięso ląduje w nagrzanym piekarniku, gdzie powinno się piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i dekorujemy majonezem. Na wierzch sypiemy natkę pietruszki.

Powiązane posty