Dania meksykańskie potrafią rzeczywiście zaskoczyć. Nawet dobrze znane składniki można w taki sposób przygotować, że smakowy efekt będzie zadziwiający. Przykładem jest faszerowany kurczak Buffalo, który na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom drobiu i nie tylko.
Składniki:
- 4 porcje
- 700 g filetu kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki serka kremowego np. almette, twój smak
- 1/2 szklanki startego sera cheddar
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej*
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki ostrego sosu np. sriracha
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki natki pietruszki lub kolendra
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 190°C. Wszystkie filety przecinamy wzdłuż tak, aby powstały 2 cieńsze podłużne części. Potem każdą część nacinamy nożem, dzięki czemu tworzy się kieszonka na nadzienie.
Teraz mięso doprawiamy solą, pieprzem i połową przypraw. W kieszonkach umieszczamy mieszankę z serka kremowego, a także drobno startego sera cheddar. Dokładamy jeszcze resztę przypraw. Mięso należy złożyć tak, aby nadzienie było w środku zamknięte.
Teraz filet smarujemy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania.
W kolejnym kroku roztapiamy masło w garnuszku z dodatkiem ketchupu i ostrego sosu. Taką miksturę wylewamy na kurczaka.
Tak przygotowane mięso ląduje w nagrzanym piekarniku, gdzie powinno się piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i dekorujemy majonezem. Na wierzch sypiemy natkę pietruszki.